Kristiine elanikud vabanevad kõrgepingeliinidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine elanikud on kõrgepingeliinide vastu protestinud.
Kristiine elanikud on kõrgepingeliinide vastu protestinud. Foto: Mihkel Maripuu

AS Elering hakkab järgmisel aastal Kristiine linnaosas rajama kõrgepinge maa-aluseid kaabelliine ning pärast seda saab praegused õhuliinid maha võtta. Tööd kestavad 2016. aastani.

Kristiine linnaosa läbib kolm 110-kilovoldist õhuliini: Järve-Endla, Endla-Veskimetsa ja Veskimetsa-Järve.

Kristiine linnaosavalitsuse linnamajanduse osakonna spetsialist Toomas Häidkind ütles Postimehele, et esmalt ehitab Elering välja uued maa-alused kaabelliinid ning alles pärast seda on võimalik õhuliinid ning metallist postid maha võtta.

Häidkind selgitas, et kaabelliinid ei hakka kulgema praeguste õhuliinidega sama trassi pidi, sest kaablikraave ei saa kaevata läbi erakruntide. Põhiliselt hakkavad kaablid kulgema teede ja tänavate ääres.

Kaablid paigaldatakse 2-5 meetri sügavusse kraavi eraldi torusse. Samuti pannakse toru peale signaallint, mis peab hoiatama, et selles kohas ei tohi kaevata.

«Kõrgepinge õhuliinide likvideerimine on kindlasti meelt mööda ka kinnisvaraarendajatele, sest liinidest mõlemale poole jääb 25 meetri laiune kaitseala, kuhu ei tohi praegu midagi ehitada,» ütles Häidkind. Ta lisas, et maa-aluse kaabli kaitsetsoon on oluliselt kitsam.

Häidkind mainis, et Kristiine linnaosavalitsusel oli kavas oma hoone lähedale rajada autoparkla, koht selleks oli olemas. Plaan läks aga luhta, kuna kõrgepingeliini alla ei tohi midagi rajada. Pärast liini asendamist kaabliga on aga võimalik parkla rajada.

Kristiine elanikud on kurtnud, et kõrgepinge õhuliinid mõjuvad halvasti tervisele ning võivad isegi vähki tekitada. Häidkind rõhutas, et liinide all on korduvalt mõõdetud elektromagnetvälja, kuid kehtivaid norme selle tugevus ei ole ületanud. Maa- alune kaabel on aga õhuliinidest oluliselt ohutum ning maapinnani elektromagnetväli praktiliselt ei ulatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles