Tallinlased on oma elukeskkonnaga enam-vähem rahul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügiveo olukorraga on tallinlased rahul.
Prügiveo olukorraga on tallinlased rahul. Foto: Raigo Pajula.

Keskkonnaministeeriumi tellitud ning AS-i Turu-uuringud korraldatud uuringus selgus, et tallinlased ei kurda eriti oma elukeskkonna üle, pigem on selle seisundiga rahul.

Pealinna järvede seisukorda hinnati pigem heaks, ent muret tuntakse mere puhtuse pärast. 43 protsenti küsitletuist pidas mere puhtust pigem halvaks.

Uuring näitas, et puhas joogivesi on linlastele kättesaadav – täiesti heaks pidas vee klavliteeti 24 ning pigem heaks 50 protsenti vastanuist. Õhu puhtuse hindas täiesti heaks 10 ning pigem heaks 52 protsenti uuringus osalejaist. Üle poolte vastanuist olid rahul ka Tallinna müratasemega, rahulolematute protsent oli 12.

Jäätmeveo korraldusega oldi enamuses rahul – 52 protsenti küsitletuist pidas seda pigem heaks ning 17 protsenti täiesti heaks. Samas ei ole tallinlased just kõige paremad jäätmete sorteerijad. 59 protsenti vastanuist ütles, et teevad seda sageli, kuid Eestis keskmiselt on see näitaja 68 protsenti.

Energialiikidest suhtusid tallinlased kõige paremini tuuleenergiasse – 87 protsenti positiivseid vastuseid. Järgnesid puit, puidujäätmed ja biomass (73 protsenti), maagaas (72 protsenti), põlevkivi (44 protsenti) ja tuumaenergia (26 protsenti). Sama järjestus oli ka keskkonnasõbralikkuse seisukohast. Kõige odavamaks peavad tallinlased tuulenergiat ja puiduenergiat. 42 protsenti küsitletuist hindas maagaasi kõige kallimaks.

Erinevate energialiikide puhul pidasid uuringus osalejad kõige tähtsamaks vähest kahju keskkonnale, sellele järgnes odavus ning seejärel sõltumatus välismaistest allikatest.

Loodusradasid hindasid tallinlased kõrgelt. 37 protsenti neist pidas olukorda täiesti heaks ning 47 protsenti pigem heaks. Ainult kaks protsenti küsitletuist arvas, et olukord on täiesti halb. Tallinlased on ka keskmisest aktiivsemad looduses käijad – 59 protsenti inimesi vastas, et teeb seda kord kuus.

Keskkonnaseisundile tervikuna andsid tallinlased keskmisest parema hinde. Loodusväärtuste kaitsmist hinnati pigem heaks või täiesti heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles