Kõik tasuta bussisõidu nautijad ei ole veel teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmise aasta algusest saavad kõik Tallinna hingekirjas olevad inimesed linna ühissõidukites tasuta sõita, see on kindel. Kuid lähiajal teevad linnajuhid uue otsuse, kellele see soodustus veel laieneb.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo ütles Postimehele, et lähiajal peaks selguma, kes peale Tallinna elanike registris olevate inimeste veel tasuta sõidu õiguse saavad.

Kaalumisel on sellise õiguse andmine näiteks Tallinnas õppivatele, kuid linna mitte sissekirjutatud noortele. Samuti on kõne all olnud väljaspool Tallinna elavate kolme ja enama lapsega perede lastele ja nende vanematele niisuguse õiguse andmine.

«Aga tegemist on poliitilise otsusega, mis tehakse lähiajal,» ütles Harjo. «Üldjuhul on tegemist ikka vähemkindlustatud inimestega.»

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul jääb põhimõtteliselt tasuta sõidu õigus kehtima samadele väljaspool Tallinna elavatele inimestele, kes seda praegugi kasutavad. Nende hulka kuuluvad näiteks eelkooliealised lapsed, puudega lapsed ja nende saatjad, sügava puudega 16-aastased ja vanemad inimesed ja nende saatjad, sügava või raske nägemispuudega isikud ja nende saatjad, üle 65-aastased inimesed, alla kolmeaastase väikelapsega sõitjad ja teised vastava õiguse omanikud.

Aas mainis, et tõenäoliselt veel augustis läheb piletimäärus linnavalitsuses muutmisele ning seejärel esitatakse see eelnõu volikogule.

Harjo rõhutas, et tasuta sõidu õiguse saamise eeltingimus on uue piletisüsteemi kaudu oma sõidu registreerimine. See tähendab, et sõitja peab endale muretsema kontaktivaba sõidukaardi, mille ta bussi, trolli või trammi sisenendes paneb validaatori lähedale, mis sõidu registreerib. Niisuguse kaardi tagatisraha on kaks eurot. Kaardi tagastamisel saab inimene raha tagasi. Tallinna poliitilist otsust ootab ka see, kellele need kaardid tasuta antakse.

Tallinna ühissõidukite uus piletisüsteem tuleb vastu nendele inimestele, kellel on kohustus sõidu eest tasuda. Kui Tallinnas mitteelav inimene tuleb pealinna ja sõidab mitu korda ühekordse piletiga, siis süsteem arvutab päeva lõpus välja, kas sõitjal oleks olnud üksikpiletite asemel kasulikum osta päevapilet ning kui see nii on, siis võetakse tema sõidukaardilt maha see väiksem rahasumma.

«Uus süsteem võimaldab sõitjale päeva lõpus kalkuleerida kõige soodsama piletihinna,» rõhutas Harjo. «Süsteem lööb päeva jooksul tehtud sõitude arvud kokku ning kui inimesele on soodsam päevapilet, siis ei võeta kaardilt maha mitte iga sõidu maksumus, vaid päevapileti hind.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles