Tallinn kaalub oma prügiveofirma loomist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linn otsib jäätmekäitlejat. Pilt on illustratiivne.
Rakvere linn otsib jäätmekäitlejat. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Linnavalitsus moodustas täna komisjoni, mille ülesandeks on analüüsida tänavapuhastuse ja jäätmekäitluse munitsipaalettevõtete loomist, sest nende teenuste tellimine erafirmadelt pole ennast õigustanud.


Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul tekkis oma tänavapuhastusfirma loomise idee möödunud aasta lõpus, kui tänavapuhastajad esimeste suuremate lumesadude puhul järjekordselt oma tööga jänni jäid.

«Probleem on laiem, kui lihtsalt tänavate puhastamine või prügivedu. Neid ettevõtteid, kes vastavat teenust pakuvad, on piiratud arv. Linnavalitsusel aga on tänavapuhastuse või jäätmekäitluse juures vaid järelevalve funktsioon ja me saame selles valdkonnas toimuvat mõjutada ainult leppetrahvide määramisega,» ütles Boroditš tänasel pressikonverentsil.

Abilinnapea sõnul jäätmeveo konkursid ehk kindlas piirkonnas ühele firmale jäätmeveo ainuõiguse andmine tihti takerdunud lõpututesse kohtuvaidlustesse. Selle tõttu pole umbes pool Tallinna tänaseni korraldatud jäätmeveo süsteemiga liitunud, kuigi see muutus juba mitme aasta eest kohustuslikuks.

Tänaseni pole korraldatud jäätmeveo süsteemiga liitunud Lasnamäe ja suurem osa Mustamäe piirkonnast.«Kui kaheksa ettevõtet soovivad endale jäätmeveo ainuõigust, aga selle saab ainult üks, siis ülejäänud seitse ei ole sellega rahul ja üritavad igal võimalikul viisil seda protsessi pidurdada. Niikaua kui üks piirkond ei ole korraldatud jäätmeveoga liitunud, säilib seal tegutsevatel ettevõtetel nende turuosa ja seetõttu nad vaidlustavadki kõik konkursid kohtus,» selgitas Boroditš.

Ta lisas, et linnavalitsuse arvates on see lubamatu, sest praegu on jäätmeveo hinnad mõnes linna piirkonnas ligi kaks korda kõrgemad kui teistes. Samuti pole linn rahul jäätmeveo kvaliteediga, seda ka korraldatud jäätmeveoga piirkondades.

«Inimesed kaebavad graafikutest mitte kinnipidamise, ebaõigete arvete esitamise ja öörahu rikkumise peale,» lausus abilinnapea. Ta nentis, et nüüd on ka keskkonnaministeerium ilmselt aru saanud, et senine korraldatud jäätmeveo süsteem ei õigusta ennast ning seetõttu nähakse seadusemuudatusega ette ka jäätmekäitluse munitsipaalettevõtete loomine.

Boroditši sõnul on praegu ümberkorralduste alustamiseks õige aeg, sest praegu kehtivad korraldatud jäätmeveo lepingud lõpevad kas sel aastal või järgmise aasta esimesel poolel.
Munitsipaalprügifirma kasulikkust vaagiv komisjon esitab oma analüüsi linnavalitsusele 3. juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles