Kapo tabas lõhkeseadeldisega mõrvakatses kahtlustatavad

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspert ja pommirobot Tartu maanteel pommikahtluskohas töötamas.
Ekspert ja pommirobot Tartu maanteel pommikahtluskohas töötamas. Foto: Raigo Pajula

Kohus vahistas täna prokuröri taotlusel kaks meest, keda kahtlustatakse mai lõpus Tallinnas sõiduauto alt leitud lõhkeseadeldisega seotud mõrvakatses.

Kaitsepolitsei töötajad pidasid 37-aastase ja 60-aastase mehe kinni esmaspäeval, 30. juulil. Nad said kahtlustuse mõrvakatses ja lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises.

Meedias on varem kirjutatud, et mõrvata prooviti kunagist tuntud viinaärimeest Igor Savenkovi, kuigi kapost ei soovitud seda väidet kommenteerida.

Kriminaalmenetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu ütles, et kuriteo üksikasjadest pole veel võimalik laiemalt rääkida. 

«Kahtlustatavate vahistamiseni jõuti vaid kaks kuud pärast uurimise algust, nüüd saame hakata täpsemalt uurima teo motiive ja asjaolusid,» selgitas Kasesalu.

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna sõnul saab väita, et operatiivteenistuste koostöös hoiti ära kõige raskemad tagajärjed.

«Lõhkeainega seotud kuriteod, eriti veel avalikus kohas, on väga ohtlikud suurele hulgale inimestele,» sõnas Heldna. «Suure plahvatusjõuga lõhkeaine kurjategijate käes on lisaks ka vägagi tõenäoline julgeolekuoht.»

Heldna kinnitusel ei ole kurjategijatel tihti vahet, kas nad müüvad lõhkeainet ja lõhkeseadeldisi kuritegelike arvete klaarimiseks või äärmusliku maailmvaatega inimestele.

Heldna väitel põimuvad nii organiseeritud kuritegevuse kui ka terroristide huvid, mida nii mõnelgi juhul on pea võimatu eristada. Just seetõttu pööravad tema sõnul lisaks politseile suure koguse lõhkeainega seotud kuritegudele teravdatud tähelepanu ka julgeolekuteenistused nii Eestis kui ka mujal maailmas.

Kriminaalmenetlust alustati tänavu 31. mail, kui Tartu maantee 53 maja juurest leiti sõiduauto alt lõhkekeha.

Politseipatrullid  piirasid  inimestele ohutsooni ligipääsu ja päästeameti demineerimiskeskuse töötajad eemaldasid lõhkekeha sõiduki küljest ning kõrvaldasid ohu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles