Linn valmistub maa-alust käiku hõivama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peremeheta ehitis Laagna tee ääres.
Peremeheta ehitis Laagna tee ääres. Foto: Uwe Gnadenteich

Linnavolikogu otsustas möödunud nädalal tunnistada peremehetuks Laagna tee 10 juures asuva maa-aluse ehitise.


«Kõnealune ehitis asub umbes 50 meetri kaugusel ja tegemist on ilmselt 1960. või 1970. aastatel ehitatud varjendiga. Järgmise sammuna Tallinna linn selle ehitise ilmselt ka hõivab,» selgitas abilinnapea Eha Võrk volikogule.

Teadmata päritoluga peremehetu ehitis kujutab endast umbes saja meetri jagu Lasnamäe paeseina sisse sisenevat tunnelit. Paksude betoonseintega sissepääs lubab oletada, et tegemist võis olla nõukogudeaegse tsiviilkaitseobjektiga. Tunneli teine väljapääs, mis on kindlalt suletud, asub ühe asutuse hoovil.

Vähemalt üks osa maa-alusest rajatisest on vägagi varisemisohtlik ning võib juhuslikule uudishimutsejale või põnevust otsivatele poisikestele saatuslikuks saada. Mida linn tunneliga edasi teha kavatseb, seda ametnikud praegu öelda ei oska.

Elamumajandusameti linnavara müügi ja hanke osakonna juhataja Ilmar Puskari sõnul pole lagastatud ja inimestele ohtliku tunneliga tegelemine praegusel juhul mitte linna õigus, vaid kohustus. «Seetõttu sõltumata sellest kas linnal on selle peremehetu varaga midagi peale hakata või mitte, peab linn selle vara hõivama,» ütles Puskar.

Ta selgitas, et alles siis, kui Tallinna linn on selle ehitise omanikuna riiklikku ehitisregistrisse kantud, saab otsustada, mida ehitisega peale hakata. Näiteks anda kasutusse renoveerimise kohustusega, lammutada või maha müüa.

Senikaua aga saavad tunneli praegused kasutajad oma tegevust jätkata. Äsja sadanud lumel on näha üsna mitu jäljepaari, mis ehitise sissepääsu poole suunduvad. Ning sissepääsu kõrval vedelevad üsna värsked prahihunnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles