Debatt kunstilise juhi üle tõi Vene teatrisse võimuvahetuse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teatri juht Tõnu Lensment.
Vene teatri juht Tõnu Lensment. Foto: Peeter Langovits.

Viimastel aastatel sisetülide ja juhtimisvigadega kimpus olnud sihtasutus Vene teater sai täna uue juhtkonna, kui direktoriks määrati endine nõukogu liige Tõnu Lensment ja nõukogu esimeheks kultuuriministeeriumi asekantsler Ragnar Siil.

Kultuuriminister Rein Langi määratud nõukogu kutsus ametist tagasi teatri praeguse juhi Svetlana Jantšeki ja otsustas mitte pikendada kunstilise juhi Natalja Lapina töölepingut.

Värske nõukogu esimees, asekantsler Ragnar Siil põhjendas Postimehele, et juhtkonnavahetuse tingisid erimeelsused teatri tuleviku üle. Nimelt tahavad ministeerium ja nõukogu palgata teatri uueks kunstiliseks juhiks tunnustatud vene lavastaja Marat Gatsalovi, keda võib oma sotsiaalkriitiliste lavastuste poolest võrrelda NO99 juhi Tiit Ojasooga.

Jantšek ja nõukogu eksesimees Andrei Korobeinik pelgasid aga, et Gatsalovi stiil võib peletada eemale vene teatri praegused külastajad ja lüüa augu teatri eelarvesse. Kuigi Jantšek on aasta jooksul teinud head tööd teatri vaatajate arvu ja omatulu kasvatamisel, keeldus ta Gatsaloviga koostööd tegemast. Nii määraski nõukogu kolmeks aastaks uueks teatri juhiks senise liikme Tõnu Lensmendi.

Siil selgitas, et muutusi tuli teha, sest augustis naasevad näitlejad suvepuhkuselt ja kunstilise juhita teater jätkata ei saa. Gatsalov oli hea leid ja nõukogu oli valmis talle maksma ka kõrgemat töötasu, mis on teatri 2,2 miljoni euro suurust eelarvet arvestades tühine. Ka ministeerium on kinnitanud, et ta teatrit lisarahaga hätta ei jäta. «Kui meil on selline võimalus saada nii kõrgelt hinnatud lavastaja, siis oleks väga valus sellest loobuda,» leidis Siil.

Nõukogu ja ministeerium loodab, et kui läbirääkimised Gatsaloviga lõpevad edukalt, õnnestub tema abiga kasvatada etenduste arvu, kvaliteeti ja publikut. Samuti saavutada teatrile ühiskonnas olulisem roll, viies trupi külalisetendustele üle Eesti.

Viimastel aastatel on teater kehvade tulemuste tagajärjel korduvalt vahetanud direktorit ja nõukogu esimeest, väikeste palkade tõttu lahkus eelmisel suvel kaheksa näitlejat.

Tekkinud olukorras nentis kultuuriminister Rein Lang mullu septembris, et ööklubi pidamiseks ja pooltühjadele saalidele mängiva teatri jaoks pole riigil kaunist teatrihoonet mõtet pidada, kuna aastas 300 etenduse andmiseks sobiv saal on käesoleva hooaja 79 etendusega praegu selgelt alakasutatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles