Vanalinn kui keskaegne teemapark

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaja päevade avamine.
Keskaja päevade avamine. Foto: Peeter Langovits

Raekoja platsil avati kahuripaukudega XIII keskaja päevad, mis püüavad taastada Tallinna vanalinnas hansaaja hõngu.

Viru tänavat mööda raekojani looklevas rongkäigus marsivad lustlikus meeleolus mõõgavõitlejad ja aadlihärrad. Keskaegses riietuses sepp lööb pea kohal kuldseid taldrikuid kokku, hüüdes «Vivat!» ning «Elagu!», eksootilistes riietes kõhutantsijad kõlistavad kette ja kulinaid.

Tänava mõlemale poole kahte viirgu seisma jäänud pealtvaatajaid jälgivad huvitavates kostüümides pidulisi sõbraliku muigega ning restoranide väliterrassidel filmivad turistid mööduvat show’d iPadide ja iPhone’idega.

Vanalinn on omamoodi teemapark. Disneyland, mis pakub vaatamise lusti, võimalust keskaegsel häbipostil perepilt teha, samal ajal magusaid mandleid nosides.

Keskaegsete kleitide vahel silkavad kauboikaabude ja lühikeste pükstega tüdrukud. Raekojaplatsil liipab kaltsudesse mässitud kerjus, mõned sajad meetrid eemal kerjavad mustlasnaised. Kõhutantsijate kõrval jalutab soliidne proua, kes vihmakartuses endale kilekoti pähe tõmmanud. Kõik see kokku moodustab omamoodi kummalise laadameeleolu.

Enne ametlikku avamist said huvilised raeväljakul mõõgakäsitlemise lühikoolituse ning keskaegset sukamoodi imetleda - meestel pikemad, naistel lühemad sukad. Nigulistemäel ja ümber vanalinna paiknevates õpitubades imiteeritakse järgnevatel päevadel keskaegseid toiminguid ja mängitakse tolleaegseid mänge.

Keskaja päevade üheks lahutamatuks osaks on käsitööturg. Avatseremoonial andsid rongkäigulised vande järgnevatel päevadel õiglaselt kaubelda ja ostjaid mitte tüssata.

Sümpaatne härrasmees Eino Voitk on käsitöö turgudel juba aastakümneid isetehtud ehetega kaubelnud. Rahvuslike motiividega sõled, prossid, kõrvarõngad ja kaelaehted püüavad pilku ning Voitki sõnul on tal oma püsiklientuur, kuhu ei kuulu ainult kohalikud, vaid ka väliseestlased.

«Tänagi käisid ühed väliseestlased Ameerikast. Nad mäletasid mind eelmisest aastast ning tulid otsejoones vaatama, kas ka tänavu kohal olen,» jagab Voitk laadamuljeid.

Keskaja päevad jätkuvad nädala lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles