TV3: loomakaitsjad kaebasid Euroopa Komisjoni Tallinna loomaaia peale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõehobu Tallinna loomaaias.
Jõehobu Tallinna loomaaias. Foto: Peeter Langovits

Tallinna Loomaaed on sattunud loomakaitseorganisatsiooni Born Free kriitikatule alla – nende väitel olevat mitmete loomade pidamistingimused sellised, et sarnanevad loomapiinamisega.

Loomaaed peab aga organisatsiooni esindajaid fanaatikuteks, kelle arvates tuleks loomaaiad üldse kaotada, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Suurima kriitika osaliseks said jõehobude pidamise tingimused. Born Free leiab, et jõehobude betoonist siseruumid pole sobivad ja küsib, kas nii külmal maal nagu Eesti üldse peaks soojamaaloomi pidama.

Loomaaia teadussekretär Tiit Maran tõi välja, et organisatsiooni hoiak on põhimõtteliselt loomaaedade vastane ja argumendid emotsionaalsed. «Born Free kui organisatsioon on oma põhiloosungiks seadnud selle, et tehistingimustes loomi pidada ei tohi,» sõnas ta.

Marani sõnul on loomaaedadel aga lisaks loomade näitamisele täita ka inimeste harimise ja liikide säilimisele kaasa aitamise funktsioonid. «Minu arust on see kõik õigustatud juhul, kui me saame neile pakkuda elamisväärseid elutingimusi,» ütles Maran.

Born Free raportis on hulgaliselt kriitikat, kuid mõned väited on üllatavad – näiteks öeldakse seal, et loomaaias puuduvad paljude loomade aedikute juurest sildid, kuigi need on tegelikult kõikjal olemas. Raporti usaldusväärsust kahandab ka see, et ühtegi head sõna seal ei leidu, ehkki Tallinna loomaaia kitsede ala on maailma tipptasemel, elevantide uuendatud ala vastab nõuetele ja ka leopardid paljunevad uutes puurides jõudsalt.

Tallinna loomaaia omanikuks on linn. «Mina hindaks loomaaia olukorda päris rahuldavaks,» ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar, mööndes samas, et igaühel on õigus oma arvamusele. «Me oleme ikka jõudumööda püüdnud loomaaeda aidata ja me oleme selleks ka Euroopast toetust saanud,» tõi Savisaar välja, et olukord on paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles