Keskaja päevadel saab näha lootsiku valmistamist ning seebi keetmist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluste keskaja päevade avarongkäik.
Mulluste keskaja päevade avarongkäik. Foto: Priit Simson

Homme algavatel ja 8. juulini kestvatel keskaja päevadel on Niguliste mäel avatud arhailise käsitöö meistrikojad.


Rändava Lodjaküla käsitöömeistrid toovad endaga kaasa sepa, puusepa, lontmaakri ja paadimeistri, kes linnarahva ees ehitavad pooleliolevat Peipsi lootsikut, vahendas Raepress. Lootsik peaks keskaja päevade ajal juurde saama vähemalt ühe plangurea.

Ehitusseppade meistrikojas valmistatakse keskaegseid ehteid valumeetodil, kohal on meistrid Anne Aidan Roolaht ja Harvi Varkki Ühendusest Ehted ja Vaalad ning Laura Smideberga Klaashelmeste meistrikojast.

Villa- ja vildikojas saavad huvilised näha villa töötlemist piitsutamise, kraasimise ja ketruse teel. Näidatakse ka keskaegseid töövahendeid. Samuti tutvustatakse erinevaid viltimistehnikaid ning tutvustatakse looduslikke tekstiilikiudusid ja villaliike. Punutakse paelu ja meisterdatakse vöid. Nahakojas toimub traditsioonilistel käsitöömeetoditel naha parkimise demonstratsioon. Meistrikoda juhib Kristina Rajando.

Raekoja platsil Raeapteegi ees paikneb taimekoda, kus jutustatakse lugusid eri ravimtaimedest, õpetatakse taimi tundma ja teesegusid kokku segama. Huvilistel on võimalik külastada ka Raeapteeki. Seebikojas keedetakse seepi ja valmistatakse salve looduslikest toorainetest. Meistrikoja juht on Terje Võrk. Seebikoda töötab laupäeval, 7. juulil ja pühapäeval, 8. juulil.

Laste meistrikodades näitavad tarbekunstiseltsi CDE käsitöömeistrid, kuidas keerdvarrega kedrata, Kopli ametikooli noored sellid jagavad õpetusi näputööst ning valmistatakse ka toredaid mänguasju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles