Savisaared kiidavad presidendi otsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar tunnustas president Toomas Hendrik Ilvese otsust jätta välja kuulutamata soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused. Samuti kiitis presidenti otsuse eest tema abikaasa, riigikogu liige Vilja Savisaar.

«President Ilves käitus seda seadust välja kuulutamata jättes riigimehelikult,» tunnustas Edgar Savisaar presidenti. «President sai aru, et Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning sotsiaaldemokraatide korraldatud tsirkus riigikogus õõnestab seaduseandja autoriteeti ning labastab õigusloomet.»

Savisaare sõnul on linnaosade tekitamine ja lõpetamine volikogu ainupädevuses ja selle seisukoha muutmine on sügav riive omavalitsuse autonoomiasse.

«Soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatused olid vastuolus nii põhiseaduse, kohalike omavalitsuste harta kui ka kohaliku omavalitsuse korralduse ning - valimisseadusega,» märkis Savisaar.

Savisaare sõnul tähendab presidendi otsus, et ta ei langenud koalitsiooni sepistatud intriigide ohvriks. «President Ilves näitas sirgeselgse käitumisega, et ei taha olla mängukanniks tänase koalitsiooni poliittehnoloogide käes ega ka mitte ühegi saadiku unistusi vormistavaks kummitempliks,» tõdes Keskerakonna esimees.

Savisaare märkis, et Tallinn jätkab haldusreformi läbiviimist. «Tallinnas algatatud haldusreformi eesmärk on muuta Tallinna valitsemine vähem kulukaks, et hoida linn paremini korras ja aidata inimesi, kes on kaotanud töö,» ütles Savisaar.

President Toomas Hendrik Ilves jättis võrdõiguslikkuse seaduse muudatused välja kuulutamata, põhjendades otsust sellega, et nimetatud seadus on võetud vastu, rikkudes riigikogu kodu- ja töökorra seadust. Seadusse lisati viimasel hetkel sätted kohaliku omavalitsuse volikogude valimiste kohta, mis oli sisuliselt uue eelnõu algatamine, andmata riigikogu liikmetele parlamendi kodukorras sätestatud õigust teha sellesse muudatusettepanekuid.

Vilja Savisaar: pretsedenti ei loodud

«Keskerakond püüdis korduvalt parlamenti veenda antud seadust mitte vastu võtma ja hääletas ka riigikogu istungil selle vastu, kuid valitsuserakondade päevapoliitilised ambitsioonid olid niivõrd suured, et ei peetud paljuks isegi põhiseadusest üle sõita,» kommenteeris Vilja Savisaar.

«Iga terve mõistusega inimene saab aru, et soolisel võrdõiguslikkusel pole mitte midagi pistmist Tallinna volikogu valimiskorraga. Kui Toomas-Hendrik Ilves oleks siiski selle segase seaduse välja kuulutanud ning see oleks reaalselt jõustunud, oleks Eesti õigusriigis loodud ohtlik pretsedent, mis tähendaks, et näiteks krooni devalveerimise võiks külge pookida kas või hasartmängumaksu seadusele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles