Postimaja muundub järgmisel aastal kaubanduskeskuseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi päritolu kinnisvaragrupi tütarettevõte OÜ Promethean sõlmis lepingud H&M ning Rimi uute poodide avamiseks Tallinna kesklinnas, praeguse Postimaja hoone asemele rajatavas kaubanduskeskuses.


Hoone valmimine ning kaubanduskeskuse avamine on planeeritud 2013 sügiseks, teatas ettevõtte siinne partner Catella Corporate Finance OÜ. Catella esindaja Aavo Koka sõnul annab detailplaneering arendajale õiguse ehitada Postimaja sama kõrgeks kui on kõrvalolev Metro Plaza või üle tee asuv Foorum, nii et tänavajoon oleks ühtlane. «Aga ta jääb esialgu madalamaks, sest äriliselt pole otstarbekas kõrgemaks ehitada,» ütles Kokk.

Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Anu Halliku sõnul kehtib Narva mnt 1 krundi kohta 2005. aastal kehtestatud detailplaneering. «Muuhulgas Narva mnt 1 krunti hõlmav detailplaneering näeb ette, et maja võib laiendada tingimusel, et olemasolev hoone säilib ja uus maht ehitatakse olemasoleva kohale,» ütles Hallik Postimehele. Halliku sõnul on Narva mnt 1 krundile määratud ehitusõigus postkontori hoone ümberehitamiseks kuni seitsmekorruseliseks korteritega ärihooneks. Korterite osakaaluks määrati detailplaneeringus kümme protsenti ja äriruumide osakaaluks 90 protsenti.

Postimaja rekonstrueerimisprojekti teeb arhitekt Martin Aunin firmast EA Reng. Aunini sõnul on asi alles algusjärgus ning midagi veel paberile pandud pole. «Alles oli esimene algatusnõupidamine ja midagi pole veel tehtud. Me tegelesime sellega aasta tagasi, aga siis polnud veel H&Mi plaanis ja vahepeal jäi asi seisma,» rääkis Aunin ning kinnitas, et maja jääb põhimõtteliselt senistesse mahtudesse.

Postimaja ei paista väljast kuigi ruumikas, kuid arhitekti sõnul seal ruumi jätkub. «Võibolla see tõesti tundub nii, aga seal on umbes 12 000 ruutmeetrit ja sinna saab nii ühte kui teist mahutada. Kokku on neli tasapinda – kolm maa-pealset ja null-korrus. Korruseid juurde ehitada ei ole plaanis,» ütles Aunin.

Ta lisas, et kuigi tegemist on rekonstrueerimisprojektiga, siis hoone funktsioon ju muutub oluliselt ning seetõttu tuleb seal kohati päris tõsiseid ümberehitusi teha. Näiteks tuleb tehnilised lahendused ja tehnilised ruumid tuleb kaasajastada ning see nõuab omajagu ruumi. Midagi seal kindlasti muutub, aga põhimõtteliselt maja säilib ja senine Postimaja fassaad tänavapildist täielikult ei kao. «Näiteks Postimaja nurgaelemendid, trepikojatornid on kõige äratuntavamad, need jäävad kindlasti näha. Aga maja senise fassaad on väga kinnine, seal oleks vaja rohkem läbipaistvust ja vaateaknapinda. Nii et hoone ei näeks välja nagu kindlus, vaid meelitaks kliente sisse astuma,» lausus arhitekt.

1980. aasta Moskva olümpiamängudeks valminud Postimaja arhitektid on Raine Karp ja Mati Raigna. Hoone ei ole muinsuskaitse all ning muinsuskaitse ei esitanud vastuväiteid isegi selle lammutamisplaanidele. Muinsuskaitsjate hinnangul oleks aga täiesti lubamatu olnud vahepeal kavandatud kahe hoone vaheline klaasgalerii, mis rikuks vaadet vanalinnale. Viimasel ajal pole galeriist siiski juttu olnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles