Lasteaiad kokkuhoiurežiimil: valverühmad ja kadunud preemiad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaialapsed
Lasteaialapsed Foto: Caro / Scanpix

Ehkki Tallinna linnavõim teatab Raepressi kaudu uljalt, et lasteaedade lahtiolekuaegu ei lühendata ja õpetajate palkasid ei vähendata, seisavad siiski paljud lasteaiaõpetajad silmitsi reaalsusega, et vähendatakse nende töökoormust ja lisatasusid-preemiaid.

Samuti on linnas lasteaedu, mis on lühendanud rühmade tööaegu ja avanud selle asemel valverühmi, kuhu kogutakse lasteaia pealt kokku need vähesed lapsed, kes saabuvad väga varasel hommikutunnil või jäävad hiljem oma vanemaid töölt ootama.

Postimees.ee lugeja väitis, et koos faktiga, et kõik lasteaiad peavad oma eelarvet 8,5 protsendi võrra kärpima, jagas haridusamet lasteaia juhatajatele soovitust kärpida just õpetajate töökoormusi. «Nii pididki palju õpetajad leppima teadmisega, et neid ootab ees 0,75 või 0,8 koormus, mis tähendab veerandi palga kaotust. Või siis likvideeritakse toetuste ja asenduste rahad, mis tähendab seda, et haiguslehel olevat õpetajat tuleb asendada ilma lisaraha saamata,» kirjutas lugeja.

Mitmed lasteaiajuhatajad keeldusid Postimees.ee'le konkreetsetest kärbetest rääkimast, viidates kas veel tegemata otsustele või sellele, et neid pole jõutud selgitada oma töötajaskonnale. Üks juhataja rõhutas, et eelkõige tuleb kolleegidele selgitada, miks üldse praeguses olukorras ollakse, ja olla ka valmis selleks, et praegune ei jää viimaseks eelarve vähendamiseks.

Julgemad kärbetest rääkima olid suuremate lasteaedade juhatajad, kel oma sõnul oli neid ka lihtsam teha.

Kaovad asendused ja preemiad

Linnupesa lasteaia juhataja Karin Saar ütles, et siiani olnud suuremad koosseisud tõmmati miinimumi peale kokku. «Tõmbasime kokku asendusi, kui lapsi on vähem, saame rühmad kokku panna,» tõi ta näiteid. Koondati peamisel tehnilise personali kohti, mitte õpetajaid, samuti on läbirääkimistega kaubeldud mõningaid teenuseid odavamaks. Varaseks hommikutunniks ja õhtuseks ajaks valverühmi tema sõnul praegu ei tehtud: «Need jätsime järgmiseks korraks trumbiks, kui tekib veel vajadus kärpida - siis teeme valverühmad ja vähendame teatud inimestel koormust.»

Tallinna Liivamäe lasteaia juhata Imbi Pajula ütles, et kuna neil tuleb linnakassast ainsana palgaraha, siis võeti eelarve vähendamise tõttu ära personali lisatasud ja preemiad. «Kohtasid me ei koonda, inimesi ka mitte, äärmisel juhul kaaluksin mõnel ametikohal tööaja lühendamist või koormuse vähendamist,» sõnas ta. «Aga praegu saime ilma selleta hakkama. Tänu sellele, et meil maja absoluutselt lastest punnis täis, on meil kergem,» lisas Pajula.

Kopli lasteaed sai eelarvekärpest jagu vaid üldkoristaja koondamisega. Lasteaia juhataja Marika Ärmpalu ütles, et praegu tuleb väga hoolikalt jälgida ka majanduskulusid, eriti seda, kuidas küttekuludega hakkama saadakse. «Oleme jah valmis ka selleks, et tuleb veel üks eelarvekärbe, nii on meile haridusametist mõista antud, aga praegu ei taha veel mõelda, mis siis saab.»

Kristiine lasteaed-algkool tegi kokkuhoiu eesmärgil kaks valverühma, kes võtavad lapsed vastu varahommikul ja ootavad koos lastega hilisemaid lapsevanemaid. «Lastevanemate jaoks midagi ei muutunud, lasteaed on ikka avatud kella 7-19. Kuna varahommikul on väga väike laste kohalviibimine, siis alustame põhirühmades tööd kell pool 8 ja lõpetame kell 18,» selgitas lasteaed-algkooli juhataja Helle Lumis. Rühmade õpetajatega saadi kokkuleppele, kuidas lühendatud tööajaga seoses koormust vähendada.

Reedel teatas abilinnapea Kaia Jäppinen Raepressi vahendusel, et Tallinn ei kavatse lasteaedade lahtiolekuaegu lühendada ega lasteaiaõpetajaid koondada, vaid hoopis tõstab lasteaiaõpetajate palku nelja protsendi võrra.

Haridusamet teatas reedel Postimees.ee'le, et koos lastevanemate makstavate tasudega on lasteaedade eelarve tänavu ligi 766,6 miljonit krooni ja see summa ei vähene.

«Nimetatud summa ei sisalda 47,7 miljonit krooni, mida riik 2009. aastaks planeeris, kuid suure tõenäosusega siiski ei eralda ja mis on lasteaedade eelarves täna puudu,» lisas haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles