Laagri alevikus valmis Eesti kõige energiasäästlikum lasteaed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõlvaku lasteaed on Eesti kõige energiasäästlikum liginullenergiahoone.
Nõlvaku lasteaed on Eesti kõige energiasäästlikum liginullenergiahoone. Foto: Saue vallavalitsus

Saue vallavalitsus võttis OÜlt Eventus Ehitus Laagri alevikus vastu uue Nõlvaku lasteaia, mis on Eesti kõige energiasäästlikum liginullenergiahoone.


Saue ja Saku valla koostöös valminud lasteaias on kuus rühmaruumi kokku 120 lapsele, millest kuuendik kuulub Saku valla lastele, ülejäänud kohad täidavad Saue valla mudilased, teatas saue vallavalitsus.

Lisaks on lasteaias muusikasaal, võimlemissaal, loovustuba, väike ujumisbassein ja köök tervisliku toidu valmistamiseks kohapeal ning personaliruumid. Lasteaia netopind on 1600 ruutmeetrit ning see on kahekorruseline, väga kompaktne ja energiasäästlik, parima võimaliku sisekliima ja kaasaegseima tehnoloogiaga.

«Kütteks ja tarbevee soojendamiseks kasutatakse maasoojuspumpa, päikesekollektoreid ja pelletikaminat. Kogu lasteaia kütteks kulub sama palju energiat kui tavalise ühepereelamu kütteks,» selgitas projektijuht Meelis Linnamägi.

Lasteaia ehitusel on kasutatud tervisesõbralikke ja toksiliste ainete vabasid ehitusmaterjale - naturaalne linoleum, puit, puitkiud helisummutusplaadid, ökoloogilised värvid, kivi. Automaatikasüsteemi abil kontrollitakse hoone valgustust, ventilatsiooni-ja küttesüsteeme. Ruumide temperatuuri ja õhuvahetust reguleeritakse lisaks aeg- ja sündmusprogrammile ka ruumi hõivatuse järgi. Suvist ülekuumenemist välditakse lääne- ja lõunapoolsete akende välisruloode automaatse juhtimise ning öise ventileerimisega. «Valminud lasteaed on Eesti kõige energiasäästlikum liginullenergiahoone. Päikesekütte ja soojade värvitoonide tõttu võib seda nimetada tõeliseks päikesemajaks,» kinnitas Linnamägi.

Lapsi ootab uus maja alates septembrist, suveperiood kulub ruumide sisustamisele ning õpetajaskonna sisseelamisele ja ettevalmistamisele. Nõlvaku lasteaia ehitustööd läksid kokku maksma kaks miljonit eurot koos käibemaksuga. Sellest EL Regionaalarengu Fondi toetus on 1 632 709 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles