Volikogu opositsioon süüdistab Kõlvartit vassimises

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Toomas Huik

Linnavolikogu opositsioon kinnitab, et abilinnapea Mihhail Kõlvart kihutab eestikeelse õppe vastu mässama ka neid vene koole, mis olid eestikeelseks gümnaasiumiõppeks täiesti valmis, abilinnapeale vastu töötavaid koolidirektoreid aga ähvardavat otsitud põhjustel vallandamine.


«Ajakirjanduse andmetel ning suheldes asjaosalistega on tekkinud mulje, et Keskerakond soovib teha koolidest poliitilise võitluse tandri, mis on meie arvates lubamatu. Koolides on kohustus järgida seadust ning tegutseda vastavalt sellele. Nii mõnedki Tallinna vene koolid on teinud pingutusi, et täita seadust ja suurendada eesti keeles läbiviidava töö osakaalu. Hoolekogu survel sunnitakse neid esinema aga seisukohtadega, et koolid ei ole valmis eestikeelsele õppele üle minema vastavalt seadusele. Väidetavalt on hoolekogude survestamise taga Keskerakond,» rääkis IRLi kuuluv linnavolinik Tarmo Kruusimäe volikogu kõnepuldist.

Ta meenutas, et linnapea Edgar Savisaar vastas tänavu 10. mail IRLi ja Reformierakonna fraktsiooni liikmetele, et Mihhail Kõlvart on oma töökohustustega hakkama saanud ning sobib abilinnapeana edasi töötama. Ajakirjanduses läbi käinud süüdistuste kohaselt aga segadus aina süveneb ning süüdistused muutuvad järjest piinlikumateks.

«Nimelt kirjutasid viis hoolekogu liiget Kõlvartile, et Ehte Humanitaargümnaasiumi direktor ei lubanud poolteist aastat tagasi hoolekogu istungil läbi viia õpetajate ja lapsevanemate seas küsitlust kooli õppekeele kohta. Süüdistus on aga ekslik, kuna hoolekogu istungitel ei ole sellest juttu olnud. Seda kinnitab nii protokoll kui ka 45 pedagoogi, kes hoolekogul osalesid. Hoolekogul koosolekul võeti vastu 42 poolthääle ja 4 erapooletuga otsus, millega saadeti kollektiivi nimel direktori hea reputatsiooni kaitseks koosoleku protokolli koopiad Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvartile ja Tallinna Haridusameti juhataja Andres Pajulale. Sellest hoolimata käib ettevalmistus Ehte Humanitaargümnaasiumi direktori vallandamiseks,» rääkis Kruusimäe volikogu istungil.

Sellega seoses esitas volikogu IRLi fraktsioon Savisaarele arupärimise, milles soovib teada, miks soovitakse vallandada Ehte Humanitaargümnaasiumi direktorit. Samuti seda, kes ja milleks Tallinna haridusametist on suhelnud Ehte Humanitaargümnaasiumi hoolekogu liikmetega seoses venekeelse õppe säilitamisega koolis ning seoses direktor Anastassia Valužina vallandamisega?

«Ajakirjanduses öeldi, et Mihhal Kõlvarti sõnul teeb ta järgmise 1,5 aasta jooksul kõik selgitamaks hoolekogudele, et neil on suur võim käes ja nad võivad dikteerida direktoritele, kuidas kool edasi arenema peab ning kes direktoritest sellest aru ei saa, selle võib vallandada. Kas peate taolist abilinnapea tegevust ja seisukohta eetiliseks? Kas toetate ka peale taolist infot abilinnapea Kõlvarti jätkamist oma ametikohal?» küsitakse arupärimises, millele on alla kirjutanud volikogu IRLi fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson ja fraktsiooni liige Kruusimäe.

Savisaarel on arupärimisele vastamiseks aega kaks nädalat. Kuna täna on linnavolikogu viimane istung enne suvepuhkust, siis võib vastamine venida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles