Vilmsi sihtkapital sipleb võlgades

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Sepp.
Elmar Sepp. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakonna ajalehte Kesknädal ja venekeelset ajalehte Vesti Dnja välja andval sihtasutusel Jüri Vilmsi Sihtkapital on enam kui kahe miljoni krooni suurune maksuvõlg ning just kapo poolt ajutiselt kinni peetud Elmar Sepp vastutas sihtkapitali käekäigu eest.


Keskerakond suunas Sepa võlgades sihtasutuse tegevjuhiks mullu suvel ning mees lubas toona võlgade lahendamisega kiiresti tegelema hakata.



Sihtasutuse nõukogus selle loomisest peale olnud riigikogu liige Aadu Must ütles eile, et nendesihtasutuse üldiseks eesmärgiks on tsentristliku maailmavaate levitamine, kuid selle kõige olulisem roll on olnud kahe lehe elushoidmine.



Tallinna abilinnapea nõuniku Ivo Parbuse vahistamisega mullu detsembris avalikkuse ette jõudnud pistiseskandaal sai üleeile jätku Sepa ajutise kinnipidamisega ja skandaali kisti ka keskparteilaste sihtasutus. Nimelt kahtlustab kapo, et Sepp kihutas oma erakonnakaaslast Parbust korduvalt võtma Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist.



Lisaks esitati üleeile veel kahele eraisikule kahtlustus sihtasutusele pistise andmises, uurimisandmete kohaselt on pistise summad suuremad kui 100 000 krooni.



«Sepa juhtumis ma arvan ja loodan, et tegelikult ei ole see asi seotud sihtasutusega – vaatamata sellele, et sealt tema pabereid otsiti,» lausus Must ning lisas, et on sihtasutuse majandusaruandeid lugenud ja Keskerakonda pole see rahastanud.



Enne Seppa oli sihtasutuse tegevjuht Tallinna linnavolikogu aseesimees Tarmo Lausing. 2003. aastal asutatud sihtasutuse nõukokku on poliitikutest kuulunud ka näiteks Tartu linnavolikogu esimees Olev Raju ja nüüdne sotsiaaldemokraadist riigikogulane Sven Mikser.



Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling ütles eile BNSile, et Parbuse ja Sepaga seotud kriminaalmenetluse raames on kogutud informatsiooni, mis tuleb nüüd realiseerida, ja see võib tähendada ka kahtlusaluste lisandumist. «Parima stsenaariumi korral võib süüasja kohtueelne uurimine kevadeks lõpule jõuda,» lisas ta.



Kapo peadirektor Raivo Aeg ütles Sepa ja Parbuse pistisekahtlustust Kuku raadios kommenteerides, et tegemist on aeganõudvate menetlustega.



«Korruptsioonis ei ole ju esmapilgul vaadates kannatanuid, mõlemad osalejad on võitjad,» märkis ta. «Kannatanu pool jääb sellises kuriteos hämaramaks – kannatanu on üldsus, maksumaksja, aus konkurents.»



Aeg avaldas lootust, et uurimine jõuab juba kevadel lõpule ning seejärel on prokuratuuri ülesanne süüdistusakt kohtusse saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles