Sisejuurdlus soovitab teha Viimsi lasteaia asendusõpetajale hoiatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaias kukkunud lapse kael reede õhtul
Lasteaias kukkunud lapse kael reede õhtul Foto: Erakogu

Aprillis Viimsi lasteaias juhtunud õnnetuse asjaolude selgitamiseks läbi viidud sisejuurdlus järeldas, et õpetaja ei hinnanud olukorra tõsidust õigesti ja komisjon tegi lasteaia direktorile ettepaneku vormistada asendusõpetajale hoiatus.

27. aprillil kukkus kuueaastane poiss Harjumaal Viimsi lasteaias kiigelt ja vigastas salli pidi kiige külge jäädes kaela. Ajaleht Postimees kirjutas, et õpetajad ei kutsunud juhtunu järel kiirabi, vaid ootasid, kuni lapsevanem pool tundi hiljem lapsele järele jõudis.

Sisejuurdluseks moodustatud komisjon tõdes, et õnnetusi juhtub ja neid ei saa alati ja lõplikult välistada, kuid kõikide osapoolte ühine püüe on lastega juhtuvate õnnetuste ennetamine, vähendamine ja vältimine.

Komisjon tegi arstide poolt antud hinnangule tuginedes kindlaks, et õpetaja andis kannatada saanud lapsele esmaabi õigete võtetega ning rahustas last. Samas leidis komisjon, et õpetaja ei informeerinud juhtunust koheselt lapsevanemat, ei helistanud numbril 112 ega konsulteerinud kiirabitöötajatega.

«Õpetaja ei hinnanud olukorra tõsidust õigesti,» seisab sisejuurdluse järeldustes. «Komisjon on seisukohal, et lasteaia esindajate ja lapsevanemate kokkusaamisele oleks lasteaed pidanud kaasama koheselt vallavalitsuse esindaja.»

Komisjon tegi sisejuurdluses kokku üheksa ettepanekut, nende hulgas ettepaneku MLA Viimsi Lasteaiad direktoril vormistada käskkirjaga hoiatus 27. aprillil tööl olnud asendusõpetajale.

Veel pani komisjon ette kohustada lasteaega läbi vaatama kriisilahendamise juhendi, reguleerida selles täpselt õpetajatele käitumiskohustused õnnetuse toimumise ajal ja pärast õnnetust ning viia läbi ühised koolitused vastavalt kinnitatud ja õpetajatele tutvustatud kriisilahendamise juhendile.

Lasteaed peab pidama arvestust lasteaias toimunud õnnetuste osas ja koondama andmed kas lastearsti või mõne muu vastutava isiku kätte. Komisjon tegi ettepaneku kohustada lasteaeda vähemalt kaks korda aastas andma vallavalitsusele ülevaate toimunud õnnetustest.

«Statistika kogum annab võimaluse paremini ja efektiivsemalt hinnata koolitustel omandatut ning planeerida edasisi kriisilahendamise tegevusi,» selgitas komisjon.

Sisejuurdluse läbi viinud komisjoni kuulusid abivallavanem Jan Trei, vallavanem Haldo Oravas, vallavalitsuse personalispetsialist Kristi Tomingas ning noorsoo- ja haridusameti juhataja Kadi Bruus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles