Rae vald lükkas vee hinnatõusu edasi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Rae vallavalitsus otsustas täna, et lükkab 1. juuliks kavandatud veeteenuste ligi 50-protsendilise hinnatõusu edasi.


Kui algselt pidi ASi Elveso teenuste 49-protsendiline hinnatõus toimuma 1. juulist, siis tänase otsuse kohaselt tõuseb vee- ja kanalisatsiooniteenuste hind vallas järk-järgult – 1. septembril 2012 ja 1. jaanuaril 2013, teatas vallavalitsus.

Konkurentsiamet kooskõlastas Rae vallas veeteenuseid osutava vallale kuuluva ASi Elveso hinnataotluse, mille kohaselt oleks ettevõttel õigus tõsta vee ja kanalisatsioonitasusid alates 1. juulist ja kuni 49 protenti. «Vald ettevõtte omanikuna mõistis, et selline hinnatõus oleks liiga järsk ning otsustas vee hinnatõusu edasi lükata. Valla ettevõte kannab seetõttu küll kahjumit, kuid otsustasime, et oma valla elanike heaolu on siiski sellest mõnest tuhandest eurost tähtsam,» ütles ametist lahkuv Rae vallavanem Veigo Gutmann.

Ta lisas, et vallavalitsus kohustas ASi Elveso kahjumi kontrolli all hoidmiseks kokkuhoiuvõimalusi otsima. «Soovitasime ettevõttel hoolikalt üle vaadata ja analüüsida oma igapäevased kulutused – üld- ja tegevuskulu, amortisatsiooninormid ja finantseerimistehingute kulu, sealhulgas ka tulevikus tekkivad kulud,» täpsustas Gutmann.

AS Elveso osutab täna teenuseid kahjumiga. Kui mullune kahjum veemajanduse osas ulatus 39 000 euroni, siis tänavu jõuti säärase numbrini juba esimeses kvartalis. «Viimati tõstsime hindu 2009. aasta suvel, kuid viimasel kolmel aastal oleme pidanud hulgaliselt uusi investeeringuid tegema, mis kõik peavad ka veeteenuste hindades kajastuma,» ütles AS Elveso juhatuse liige Meelis Kasemaa. «Kusjuures, 2009. aastal vallavolikogus kinnitatud AS Elveso finantsanalüüsi kohaselt pidanuks tänu neile investeeringutele ka vee hind iga poole aasta tagant natuke tõusma ja tänaseks oleks hind isegi kõrgem uuest piirhinnast.»

Kui praegu tuleb Rae vallas ühe kuupmeetri vee- ja kanalisatsiooni eest ilma käibemaksuta välja käia 2,02 eurot, siis juulist taheti tõsta see summa 3,52 euroni. Selle eest kaob ära abonenttasu, mis on 3,07 eurot kuus, kui tarbitakse kuni 20 kuupmeetrit vett.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles