Rahumäe põhikoolis alustavad kõik 1. klassid õhtuses vahetuses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson.
Rahumäe põhikooli direktor Matti Martinson. Foto: Artur Sadovski

Tallinna Rahumäe põhikool otsustas, et ruumipuuduse tõttu alustavad kõik sügisel 1. klassidesse tulevad lapsed õppetööd õhtuses vahetuses ehk algusega kell 13.45.

Kooli direktor Matti Martinson selgitas, et Rahumäe põhikooli maja on projekteeritud 618 õpilasele, kuid seal õpib juba 674 last. Kui sügisest liituvad veel 1. klassidesse määratud 105 õpilast, peab maja toime tulema kokku 722 lapse paigutamisega.

«Me ei eelista ühtegi last, ei tõmba loose. Järelikult kõik, kes tulevad, alustavadki õhtuses vahetuses,» ütles Martinson. Pealegi on esimeses klassis õpilastel ka kõige väiksem koormus – keskmiselt 4 tundi päevas. «Siis ei lähe päevad ka liiga pikaks, tunnid lõpevad ära enne kella 18,» rääkis direktor.

Martinson rõhutas, et hommikused tegevused lastele ära ei jää. «Ringi töö, pikapäevarühmad hakkavad toimuma hommikul. Omalt poolt teeme kõik, et lapsevanemal oleks mugav. Aga õppekavalise tööga alustame hiljem,» sõnas direktor.

Noortekeskuses asub pikapäevarühma ruum, mida klassiruumina kasutada ei saaks. Ringiruumid asuvad vabaajakeskuses. «Meil puudub võimla, garderoobi pole, ka söökla võimsus ei kannata korraga nii paljude laste toitlustamist välja,» selgitas koolijuht.

Sellise otsuse tegemise järel pole direktor oma sõnul väga massiliselt kõnesid saanud. Mõned siiski on pahandanud, et miks seda kohe ei avalikustatud. «Me ei saanud kohe avalikustada, sest me ei teadnud ise ka seisu. Tegeliku laste arvu saime teada 10. juunil, siis kohe sellise otsuse vastu võtsime.

Ka möödunud sügisel alustas üks 1. klass õppetööd teises vahetuses, need lapsed jätkavad samamoodi. «See avati lisaklassina lastevanemate soovil ja nendega oli kohe selline kokkulepe, et kuni kolmanda klassini käivad nad õhtuti,» ütles Martinson.

Mis nii ülekoormatud koolimajas veel aasta hiljem toimuma hakkab, ei osanud Martinson öelda. «Kui suunamine toimub samasugustel alustel, nagu praegu, siis ma näen ainult õhtupoolseid vahetusi. Või võtta Inglismaa lahendus - konteinerklassid koolimaja hoovi.»

Martinsoni pani aga imestama asjaolu, et mitte kõik Nõmme koolid ei ole nii puupüsti täis. «Kas see koolitee peab kõigil olema täpselt ühe pikkune, või võiks mõne kooli piirkond olla 2,5 kilomeetrit ja teisel kilomeeter majast. Meile pole metoodikat selgitatud, aga kui ma näen, et mõnes koolis alustab kõvasti alla saja lapse, siis paneb mõtlema.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles