Kapo arvates ässitas Elmar Sepp Ivo Parbust pistist võtma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei pidas kuriteole kihutamises kahtlustatava Tallinna linnavolikogu liikme Elmar Sepa kinni eile hommikul tema kodus Harjumaal Kuusalu vallas Tsitre külas.
Kaitsepolitsei pidas kuriteole kihutamises kahtlustatava Tallinna linnavolikogu liikme Elmar Sepa kinni eile hommikul tema kodus Harjumaal Kuusalu vallas Tsitre külas. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitsepolitsei pidas eile hommikul kinni ning lasi õhtul taas vabadusse Keskerakonna skandaalse liikme Elmar Sepa. Kapo kahtlustab, et Sepp kihutas Tallinna linnavalitsuse nõunikku Ivo Parbust keskerakondlastega seotud Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist võtma.


Mullu detsembris Parbuse kinni nabinud kaitsepolitsei kahtlustuse kohaselt kihutas Sepp oma erakonnakaaslast Parbust korduvalt võtma sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapitali kasuks pistist ning pistist võttis Parbus detailplaneeringute asjaajamise korraldamise ja kiirendamise eest Tallinna linnaplaneerimise ametis.

Postimehe andmeil juba mitu nädalat Ivo Parbuse kriminaalasjas uut sammu kavandanud kaitsepolitsei muutus tegusaks eile hommikul, kui Keskerakonna üks juhte Elmar Sepp Harjumaal Kuusalu vallas asuvas kodus kinni peeti ja maja läbi otsiti.

Kapo külastas sihtasutust

Vaid natuke aega hiljem, hommikul kella poole kaheteistkümne ajal saabusid kaitsepolitseinikud Tallinnas ajalehte Vesti Dnja välja andva Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontorisse, kust uurijad tund aega hiljem lahkudes neid huvitavad materjalid kaasa võtsid.

Ajakirjanike tööarvutite vastu uurijad huvi ei tundnud. Sepa juhitavat Jüri Vilmsi Sihtkapitali on varem ajakirjanduses seostatud Keskerakonna varjatud finantseerimisega.

Kuna eraettevõtjad ei tohi enam parteisid rahastada, oleks sihtasutus selleks parim võimalus, sest sihtasutuse rahastajaid ei pea avalikustama.

Lisaks esitati eile kahele eraisikule kahtlustus Jüri Vilmsi Sihtkapitalile pistise andmises ning uurimisandmete kohaselt on pistise summad suuremad kui 100 000 krooni. Eelmisel nädalal kuulati aga sama kriminaalasja raames Ivo Parbusele pistisena reisibüroo kinkekaartide andmises kahtlustatavana üle AS Tallinna Farmaatsiatehase juhatuse liige.

Kahtlustus pistise andmises esitati ka ASile Tallinna Farmaatsiatehas juriidilise isikuna. Farmaatsiatehas taotles õigust ehitada oma Tondi tänava ääres asuvale krundile 77 meetri kõrgune maja, kuid algselt ei soovinud linnaplaneerijad seda kinnistut kõrghoonete alaks muuta.

Hiljem muutsid aga linnaplaneerijad meelt ning praegu kogub alale 77 meetri kõrgust maja lubava detailplaneeringu eskiis juba viimaseid kooskõlastusi.

Äripäev kirjutas mullu, et Tallinna Farmaatsiatehas kandis 2007. aasta augustis Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole 500 000 krooni ning mõni aeg hiljem loobusidki linnaplaneerijad vastuseisust kõrghoonele.

Kas Sepp tõmbas niite?

Ivo Parbus töötas just linnaplaneerimise eest vastutava abilinnapea nõunikuna. Meest kahtlustatakse kolmelt inimeselt ja ühelt firmalt pistise võtmises kümne detailplaneeringu asjaajamise tõrgeteta sujumise eest.

Väidetavalt peab kaitsepolitsei Seppa Parbuse juhtumi puhul üheks niiditõmbajaks.
Sama kriminaalasja raames on kaitsepolitsei varem kinni pidanud Merko Ehituse juhatuse liikme Tõnu Kortsu, kes väidetavalt andis Parbusele pistisena 25 000-kroonise Estraveli kinkekaardi. Kahtlustatavaks kuulutati ka Kristiine linnaosa vanema asetäitja Aleksander Raide ning ärimees Toivo Susi, kes erinevalt Parbusest viibivad praegu vabaduses.

Elmar Sepp on linnavolikogu keskfraktsiooni lihtliige, kuid on volikogu linnamajanduskomisjoni esimees ning rahanduskomisjoni ja õiguskomisjoni liige.

Lisaks on ta linnale kuuluvate aktsiaseltside Tallinna Soojus ja Tallinna Diagnostikakeskus nõukogude esimees ning kuulub ka linna osalusega AS Tallinna Vesi nõukokku. 2007. aastal teenis Sepp nende firmade nõukogude töös osalemise eest pisut rohkem kui 229 000 krooni.

Elmar Sepa eelmine kriminaalasi

•    Endine Tallinna linnavolikogu aseesimees Elmar Sepp on praegu linnavolikogu liige, linnamajanduskomisjoni esimees, Kesklinna halduskogu planeerimis- ja maakomisjoni liige ning linnavolikogu õiguskomisjoni ja rahanduskomisjoni liige. Lisaks on ta Keskerakonna Lasnamäe piirkonna esimees ja kuulub mitme ettevõtte nõukogusse.
•    2003. aastal astus Sepp kohtu ette, süüdistatuna ametiseisundi kuritarvitamises seoses kesklinna korteritega. Prokurör nõudis talle 20 500-kroonist trahvi. Kohtu esimeses astmes süüdi mõistetud Sepp jäi ringkonnakohtus õigeks.
•    Kesklinna korteritehinguid puudutavad materjalid andis 2000. aasta sügisel prokuratuurile üle Tallinna Kesklinna valitsus, kelle hinnangul ei järginud linnaosa endine juhtkond lepingute sõlmimisel seadusi.
•    Toona esitati prokuratuurile seisukoha võtmiseks neli eelmiste linnajuhtide Jüri Oti ja Elmar Sepa sõlmitud tehingut. Need tehingud puudutasid 34 korterit, mis ehitati mitteeluruumiks mõeldud pindadele.
•    Lepingute järgi said inimesed õiguse tasuta kasutada linnale kuuluvaid ruume, ehitada neid ümber eluruumideks ning majutada sinna omal äranägemisel üürnikke, kellele Tallinn oleks lepingute järgi pidanud eluruumid erastama.
•    Ka Jüri Ott pääses süüdimõistmisest, kui kohus tema protsessi kuriteo aegumise tõttu lõpetas.
Allikas: PM

1 küsimus

Oli see teile suur üllatus, kui kaitsepolitsei ametnikud hommikul ukse taga olid?

Elmar Sepp
Tallinna linnavolikogu liige

Ei. Olen kümme aastat poliitikas olnud ega imesta enam millegi üle. Kui vaatate kalendrit, siis aeg ongi nii kaugel, et ühes teatavas erakonnas tuleb kõik võtta liistule. Mulle esitatud kahtlustus oli mulle arusaamatu, põhjendamatu, et mitte öelda absurdne; ja ma kavatsen kõigi seaduses toodud vahenditega kaitsta oma au ja väärikust. See pole mulle esimene kord. Siin maailmas pole midagi uut. Tänan huvi tundmast. Rohkem ma ei kommenteeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles