Britton: tasuta ühistransport eeldab uutmoodi mõtlemist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eric Britton säästva linnatranspordi foorumil.
Eric Britton säästva linnatranspordi foorumil. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna linnatranspordifoorumil esinenud USA päritolu teadlane Eric Britton ütles, et tasuta ühistranspordi loomine on tema arvates täiesti võimalik, kuid selleks tuleb eelkõige muuta mõtlemist.


«Te saate sellega hakkama. Aga te ei saa seda tehtud vanamoodi mõtlemisega. Te peate avama oma meeled, te peate kaasama kodanikke, palju ja jätkuvalt. Te peate õpetama oma lastele uusi asju,» loetles Britton.

Ta lisas, et järgmine küsimus on see, kas ollakse piisavalt targad, et seda teha. «Ei piisa sellest, kui teha ära ainult kõik vajalikud asjad. Sest teha tuleb ka selliseid asju, mis pole ainult täiesti originaalsed, vaid ka täiesti mõeldamatud,» rääkis Britton.

«Te peate olema valmis ühiskondliku transpordi mõistet ümber defineerima. Ja teil peab olema õige arusaamine sõnast «tasuta». Samuti peavad teil olema põhjalikud teadmised eelarve koostamise peensustest. Tasuta ühistranspordiga seoses kerkivad üles erinevad eelarvelised ja transpordisüsteemiga seotud asjaolud. Kõik asjad tuleb põhjalikult läbi arutada. Ikka ja jälle tuleb astuda samm tagasi ja tehtu üle vaadata,» ütles teadlane.

Teisipäeval toimunud säästva linnatranspordi foorumi eesmärgiks oli saada ülevaade headest lahendustest Euroopa linnades ja arutada koos linnaametnike, ekspertide, haridusasutuste ja vabaühendustega lähiaastate lahendusi ühistranspordi, parkimise, avaliku ruumi, ohutu koolitee ja kergliikluse arendamiseks.

Foorumi peaesineja oli USA päritolu säästva transpordi edendaja ja teadlane Eric Britton, kes elab alates 1969. aastast Pariisis. Ta on tuntud kui aktiivne ühistranspordi, ühisautode ja -jalgrataste kasutamise propageerija ning mitmete sõltumatute interdistsiplinaarsete võrgustike juht. Ta on säästva transpordi küsimustes nõustanud valitsusi, erasektorit ja vabaühendusi. Brittonit on tunnustatud kui säästvate linnaliikuvuse lahenduste innovaatorit mitmete auhindadega, sealhulgas Fulbright Fellowship, Stockholm Challenge Prize for the Environment, World Technology Network Environment Award.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles