Swedbank: paari tuhande pangakaardi andmed võidi varastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo
Swedbanki logo Foto: SCANPIX

Swedbanki teatel võidi viimaste päevade jooksul Tallinna ühes sularahaautomaadis varastada umbes paari tuhande pangakaardi andmed, kõiki asjassepuutuvaid kliente on ohust hoiatatud SMSi teel.

Võimalik kaardiandmete vargus leidis Swedbanki pressiesindaja Kristi Künnapase sõnul viimaste päevade jooksul aset ühes Tallinna sularahaautomaadis.

«Juhtum puudutas umbes paari tuhandet inimest ja kõigile, kelle puhul on alust arvata, et nad on seda automaati kasutanud, oleme saatnud SMSi teel soovituse vahetada ära kaardi PIN-kood,» sõnas Künnapas. Samuti soovitab koodivahetust sularahaautomaat, kui andmevarguse kahtlusega kaardid järgmisel korral automaati sisestada.

«Kes kasutasid selles automaadis krediitkaarti, millel pole koodi võimalik vahetada, siis need kaardid vahetame ümber, ka sellest oleme kliente teavitanud,» lausus pressiesindaja.

Samuti teavitas Swedbank ohust teiste pankade kliente, kes oma kaarte kõnealuses sularahaautomaadis sel perioodil kasutasid.

Rahavargust pole

Swedbank teatas andmevarguse juhtumist politseisse, kes alustas kriminaalmenetlust. Käiva menetluse tõttu ei saa pank ka täpsustada automaadi asukohta ega varguse aega.

Künnapase sõnul ei ole praeguseks keegi selle juhtumiga seoses teatanud, et oleks oma rahast ilma jäänud. «Kui peaks tekkima kahtlus, et raha on kaardilt kaduma läinud, tuleb kindlasti pöörduda panka ja avaldus teha ka politseisse, see aitab juhtumi uurimist,» sõnas ta.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu ütles Postimees.ee'le, et SEB on selle juhtumi tõttu omakorda 500 oma kliendile saatnud SMSi soovitusega kas PIN-kood või pangakaart ära vahetada. «Keda teavitatud ei ole, neil pole põhjust muretseda,» lisas ta.

«Kaardi vahetus on sellistel puhkudel tasuta ja tagab täieliku kindluse,» märkis Vohu.

Ka tema sõnul pole praeguseks kõnealuste kaartide andmete väärkasutuse juhtusid registreeritud.

Tavaliselt kinnitatakse pangakaartide magnetriba kopeerimiseks sularahaautomaadi kaardilugejale seade, kuhugi kinnitatakse ka pisike kaamera automaadi kasutajate PIN-koodide salvestamiseks.

Magnetriba info ja PIN-koodi vargus võimaldab kurjategijatel ligipääsu pangakaardil olevale rahale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles