Raadiku elurajoonis on väljatõstmise tulemusel vabanenud 25 korterit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadiku munitsipaalmajad.
Raadiku munitsipaalmajad. Foto: Liis Treimann

Postimehes on viimasel ajal hakanud ilmuma Tallinna üürikomisjoni otsused, millega kohustatakse ühte või teist Lasnamäel asuva Raadiku elamupiirkonna munitsipaalkorteri elanikku oma eluruumi vabastama ning linnale tagastama.

Tallinna abilinnapea Eha Võrk ütles Postimehele, et nii linn kui majade omanik OÜ Raadiku Arendus ja haldur AS ISS Eesti on alates majade valmimisest pidevalt tegelenud üürivõlglaste ja antisotsiaalse käitumisega inimestega.

«Tallinna linna eesmärk ei ole tõsta inimesi eluruumidest välja,» rõhutas Võrk. «Pigem üritatakse elanikke õpetada ning suunata normaalse elu poole ja vajadusel ka abistada.» Ta lisas, et kohtutäituri poolt korterist välja tõstetud inimesed ei satu tänavale. Neil on võimalus taotleda endale linnaosavalitsuse kaudu kohta sotsiaalmajutusüksustes või kodutute varjupaigas.

Raadiku elurajooni üheksas munitsipaalmajas oli 30. aprilli seisuga keskmine üüri- ja kõrvalkulude võlg 521 eurot. Suurim võlg aga ulatus 6110,38 euroni. Raadiku elanikud on kokku linnale võlgu 172 961 eurot.

«Küsimus ei ole otseselt üüri- ja kõrvalkulude võla suuruses, vaid üürniku maksekäitumises ning igapäevases käitumises,» mainis Võrk. «Kui üürnik on võlgu pikema ajaperioodi eest ning ei suuda või ei soovi võlga tasuda, siis jõutakse varem või hiljem korteri vabastamiseni, kas siis vabatahtlikult või väljatõstmise kaudu. Loomulikult on kõik üürilepingu ülesütlemise põhjused sätestatud nii üürnikuga sõlmitud lepingus kui võlaõigusseaduses.»

Tallinnas on sotsiaalmajutusüksustes kokku 335 kohta, kuid kõik need on praegu hõivatud. Selline elukoht tähendab seda, et seal asuvad inimesed kahe- või kolmekesi ühes toas. Lastega perekonnad saavad omaette toa. Voodikoht sotsiaalmajutusüksuses maksab täiskasvanule 38,35 ning lapsele 3,83 eurot kuus. See tasu laekub linnale.

Võrdluseks olgu öeldud, et Raadiku 895 munitsipaalkorteri üüri suurus on 1,92 eurot ruutmeetri kohta kuus ning ülejäänud 320 korteris 1,6 eurot kuus. Esimeses järjekorras valminud Raadiku majades said elamise sundüürnikud ning nemad peavadki maksma 1,6 eurot ruutmeetrilt. Teise järjekorra majades anti korterid üürile linnale vajalikele töötajatele ning noortele peredele, kes peavad maksma 1,92 eurot ruutmeetri eest. Üüri ei ole Võrgu sõnul tõstetud.

Peale Raadiku on linnal munitsipaalkorteried ka mujal. Võrgu sõnul ei ole praegu plaanis neid juurde ehitada. Küll on aga valmimas uued sotsiaalmajutusüksused aadressil Männiku tee 92 (90 kohta) ning Varre 7 (50 kohta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles