Rae vallas hüppab vee hind lakke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae vallavalitsuse hoone Jüris.
Rae vallavalitsuse hoone Jüris. Foto: Mihkel Maripuu

Rae valla elanikud peavad 1. juulist hakkama vee ja kanalisatsiooni eest praegusega võrreldes umbes poole võrra enam maksma. Veefirma põhjendab äkilist hinnatõusu suurte investeeringutega.

Rae valla elanik Raivo Kuusemets oli enda sõnul tõeliselt ebameeldivalt üllatunud, kui eelmise kuu veearvega sai teate, et alates 1. juulist tõuseb vee- ja kanalisatsiooni hind järsult. Kui praegu tuleb ühe kuupmeetri vee- ja kanalisatsiooni eest ilma käibemaksuta välja käia 2,02 eurot, siis juulist alates on see summa 3,52 eurot. Tõsi, kaob küll ära abonenttasu, kuid see on vaid 3,07 eurot kuus, kui tarbid kuni 20 kuupmeetrit vett.

Meeletu hinnatõus

«Hinnatõus on ikka meeletu,» ütles Kuusemets. «Ma võrdlesin ümberkaudsete valdade vee hindasid ning selgus, et nüüd lööme isegi Viimsi Vee kui siiani kõige kallima vee-ettevõtte hinnad üle. Kui vesi hakkab nii palju maksma, siis see on ju lausa kuld, mida ma kraanist saan.»

Rae valda veega varustava AS Elveso selgituse järgi on hinnatõusu üks põhjusi asjaolu, et vee- ja kanalisatsioonihinda ei ole 2009. aastast alates tõstetud, kuid samal ajal investeerib ettevõte vallas torustike ehitamiseks aastatel 2009 – 2013 omaosalusena 4,24 miljonit eurot. Kokku läheb projekt maksma 14,82 miljonit, kuid suurem osa rahast tuleb Euroopa ühtekuuluvusfondist keskkonnainvesteeringute keskuse toel.

Kuusemets kinnitas, et kui Elveso põhjendab järsku hinnatõusu suure omafinantseeringuga, siis tõenäoliselt on lihtsalt halb äriplaan tehtud. Samas kuulub veefirma täielikult Rae vallale.

«Mul on väike hirm ka sellepärast, et kui Elveso teeb praegu hinnatõusu ukse lahti, siis hakkavad seda järgima ka teiste valdade vee-ettevõtted,» märkis Kuusemets. «Samas on ju teada, et Tallinnas maksab vesi kaks korda vähem kui Rae vallas. Kui konkurentsiamet võitleb Tallinna Vee hinnatõusu vastu, siis miks amet teiste inimeste eest ei seisa.»

Elveso juhatuse liige Meelis Kasemaa põhjendas vee- ja kanalisatsioonihinna järsku tõusu sellega, et viimane hinna kergitamine toimus 2009. aasta augustis ning sellest ajast alates ei ole firma saanud tariife muuta, kuigi soov oli. Asi on nimelt selles, et kui varem kooskõlastas veehinna kohalik omavalitsus, siis umbes poolteist aastat tagasi hakkas seda tegema konkurentsiamet, kes on Elveso varajasemad taotlused tagasi lükanud.

«Me oleksime tahtnud hindu järk-järgult tõsta, aga see ei õnnestunud,» ütles Kasemaa. «2009. aastal kiitis Rae vallavolikogu finantsanalüüsid heaks ning selle järgi olekski vee hind iga poole aasta tagant natuke tõusnud ja oleks praeguseks ajaks umbes sama tasemeni jõudnud.»

Amet on hinnaga nõus

Kasemaa sõnul oli Elveso kahjum veemajanduse osas eelmisel aastal umbes 39 000 eurot ning tänavu esimeses kvartalis 40 000. Suures osas ostab firma vee- ja kanalisatsiooniteenust ASilt Tallinna Vesi ning konkurentsiamet on kinnitanud hinnad, millega Tallinn Elvesole oma teenust müüb. Kui need hinnad väheneksid, saaks ka Rae valla vee-ettevõte oma tariife langetada.

Konkurentsiamet kooskõlastas Elveso uued vee- ja kanalisatsioonitasud 29. mail. Postimehele saadetud vastuses on kirjas, et hinnatõusu põhjus on ulatuslikud investeeringud seoses ELi ühtekuuluvusfondist toetatud projektide omafinantseeringus.

«Kohaliku omavalitsuse ülesanne on läbi ühisveevärgi ja kanalisatsiooni arendamise kava tagada nende süsteemide jätkusuutlikkus,» selgub ameti vastusest. «Näiteks Elveso kapitalikulu võrreldes 2009. aastaga on suurenenud 1,8 korda.»

Elvesot iseloomustab konkurentsiameti hinnangul ka see, et võrreldes teiste vee-ettevõtetega on müügimahu ja tarbijate arvu kohta rajatud oluliselt rohkem torustikke, kokku 400 kilomeetrit, peale selle on firmal kolm reoveepuhastit. Võrreldes 2009. aastaga on Elveso tegevuskulud vähenenud 11 protsenti.

Konkurentsiamet mainis oma vastuses, et mida tihedam on asustus vee-ettevõtte tegevusalal, seda madalamaks kujuneb vee ja kanalisatsiooni hind. Sellega on ka seletatav, miks Tallinnas on need teenused umbes kaks korda odavamad kui Rae vallas.

Vee- ja kanalisatsioonihinnad Tallinnas ning lähivaldades

Rae vallas hakkab 1. juulist kehtima vee- ja kanalisatsioonihind, mis annab silmad ette isegi Tallinna lähivaldades kõige kallimat teenust pakkuvale AS-le Viimsi Vesi. Hinnad eurodes ilma käibemaksuta.

Omavalitsus                                 Vesi         Kanalisatsioon        Kokku

Rae vald (1. juulist)                      1,33             2,18                     3,51
Viimsi vald                                    1,25             1,95                     3,20
Kose vald                                     0,996           2,081                   3,077
Kiili vald                                        1,14             1,68                     2,82
Keila linn                                      0,88             0,91                      1,79
Tallinn                                          0,95             0,78                      1,73
Jõelähtme vald                             0,67              0,87                     1,57

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles