Majaomanik soovib täis ehitatava naaberkrundi kaitse alla võtmist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Lind näitab metsatukka, mille asemel tahetakse eramaju ehitada. Kinnistu on eraomandis.
Vello Lind näitab metsatukka, mille asemel tahetakse eramaju ehitada. Kinnistu on eraomandis. Foto: Liis Treimann

Vähemalt kaheksa Tabasalu aleviku elanikku protestib selle vastu, et nende naabruses asuvale metsaga kaetud maa-alale tahetakse ehitada eramajad.

«Asevallavanem on seda asja idioodi järjekindlusega ajanud,» on asja eestvedaja Vello Lind püha viha täis, kui ta olukorda ajakirjanikule selgitab. Lind ei jäta enda teada, mida ta arvab vallavalitsust juhtivatest erakondadest ja Saksamaal elavast kinnistu omanikust, kes tahtvat metsatuka täisehitamisega raha teenida.

Värvika minevikuga kunagine põllumajandusminister ja teeneline looduskaitsja on konkreetse jutuga ja märgib ajakirjaniku küsimustele vastates, et too ei saa ikka üldse asjast aru ning seda artiklit peab kirjutama just nii ja nii ja muidu pole üldse mõtetki.

Tegelikult pole lugu väga keeruline. Fakt on see, et endise sovhoosidirektor Linnu avara koduaia kõrvalt tahab sakslasest omanik metsa maha võtta ja sinna elumajad ehitada. Veidi eemale tuleks ka hooldekodu. Mehele eramajade mõte ei meeldi. Nii on tema eestvedamisel jõudnud Harku vallvalitsusele 8 elaniku allkirjaga kiri, milles tehakse ettepanek metsatukk kohaliku kaitse alla võtta.

Kirjas seisab, et tegemist on aleviku keskel asuva kõrghaljastusega alaga, metsatukaga, kus kasvavad kuni 100 aastased kuused, tammed, vahtrad, haavad ja sarapuud ning see on püsielupaigaks oravatele, jänestele ja pesitsuspaigaks lindudele.

Allakirjutanute hinnangul on 5,1 ha suuruse metsatuka näol sisuliselt tegemist kohaliku looduspargiga, kus on matka- ja jooksu- ning kepikõnnirajad, suusarajad.

Seetõttu soovivad nad, et keelataks puude lageraie, tagataks loomade ja lindude pesitsuspaikade säilimine ning nende loomulike rände ja liikumisradade kasutamine. Piirata tuleks ehitustegevust – lubada kaitse alla võetaval alal ilma loodust kahjustamata erandina hooldekodu rajamine, eluasemekohana ühe ühepereelamu rajamine kinnistu omanikule ja ühe ärikrundi moodustamine.

Lind toob kaitse alla võtmiseks näite lähedal asuvast Sõrvest, kus olevat vald kohaliku kaitseala moodustanud. Sellest võiks tema hinnangul ka Tabasalu maatüki puhul eeskuju võtta.

«Sõrve puhul räägime me suurtest metsamasiividest,» vastas sellele Harku vallavanem Kaupo Rätsepp ning lisas, et antud metsatukk väga väärtuslik ei ole. «Mitte, et ma ei hindaks iga metsatükki, aga ta on ikkagi Tabasalu aleviku sees ja meil on üle tee suur looduspark.» Tegelikult ei ole ka Sõrve maatükk veel kaitse alla võetud, vaid selleks tehakse praegu tööd.

Rätsepp seletas, et tegemist on tavalise detailplaneeringu protsessiga, kus välis-eestlasest maaomanikuga on jõutud kokkuleppele, millega omanik ehitab müügiks kuus elamukrunti ja on nõus oma maast paar hektarit tasuta andma vallale vanadekodu ehitamiseks.

Vallavanem lisas, et üldplaneeringu kohane on see, et sinna tulevad elamud.

«Pigem pole hooldekodu üldplaneeringu kohane,» märkis ta. «Huvitav, et Vello Lind vanadekodu vastu ei ole.» Nimelt ei asuks vanadekodu otse tema kinnistu kõrval.

«Seda asja tuleb rahulikult võtta. See on tavaline menetlusprotsess ja kui see läheb avalikustamisele, on võimalik kaasa rääkida,» rahustas Rätsepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles