Ekspert: ID-kaart vältinuks farssi rahvahääletusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsimiskahtlusega Tallinna rahvahääletuse koduleht.
Võltsimiskahtlusega Tallinna rahvahääletuse koduleht. Foto: Internet

Tallinna «rahvahääletuse» farsiks kujunemist saanuks vältida pelgalt olemasoleva tehnoloogia, nagu ID-kaardi või digiallkirja kasutamisega.


«Tehnilised lahendused, mis lubanuks vältida vaidlusi, kes ja mitu korda hääletas, on ju olemas,» kinnitas Sertifitseerimiskeskuse teenuste- ja arendusosakonna juhataja Urmo Keskel.

Keskel keeldus spekuleerimast hääletuse primitiivse läbiviimise motiivide üle, tunnistades vaid, et näeb probleemi ühiskonna väheses teadlikkuses. «Antud juhul on lihtsamat teed mindud,» möönis ta. «Ühiskonna teadlikkus võiks olla suurem, ID-kaardi kasutamisel poleks taolis probleeme tekkinud.»

Tallinna haldusreformi puudutava küsitluse tulemuste kohal ripub suur küsimärk, sest iga soovija sai nii valimiskasti ääres kui internetihääletusel käia nii palju kordi, kui soovis. Lisaks on IT-ekspert Tõnu Samuel juhtinud tähelepanu, et internetihääletuse tulemusi võltsiti 16 protsendi ulatuses haldusreformi pooldajate kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles