Õiguskantsler alustas Tallinna linnaosade küsimuses menetlust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
INDREK TEDER
INDREK TEDER Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Õiguskantsler Indrek Teder asus kontrollima, kas Tallinna linnavolikogu otsus, millega kaotatakse Tallinnas linnaosad, vastab seadustele ja põhiseadusele. Samuti võtab õiguskantsler seisukoha riigikogus vastu võetud seadusemuudatuses, mis keelab Tallinnal linnaosade kaotamise valimiste aastal.


Tallinna linnavolikogu võttis eelmisel neljapäeval vastu Tallinna põhimääruse muutmise otsuse, mis sätestab Tallinna linnaosade kaotamise ja nende asemele kümne piirkonna moodustamise.

Paarkümmend minutit hiljem võttis riigikogu vastu soolise võrdõiguslikkuse seaduse, võrdse kohtlemise seaduse, töölepingu seaduse, kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse ja kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muudatuste, mis ei luba Tallinnal tänavu linnaosi likvideerida. Aga kui seda peaks siiski tehtama, siis sügisestel kohalikel valimistel moodustatakse valimisringkonnad siiski praeguste linnaosade piiride alusel.

Õiguskantsleri avalike suhete nõuniku Jaana Padriku sõnul koostab õiguskantsler Tallinna põhimääruse muutmise õiguspärasuse kohta vastuse kodanikeühendustele ja kaheteistkümnele tema poole pöördunud riigikogu koalitsioonipoliitikule. Riigikogus vastuvõetud seadusemuudatuste kohta peab õiguskantsler andma vastuse 20 Keskfraktsiooni liikme esitatud arupärimisele.

«Õiguskantsler ei sekku päevapoliitikasse, vaid on piltlikult väljendudes tasakaalustaja, mitte nii-öelda puusalt õiguslike seisukohtade tulistaja. Püüan oma õigusliku seisukoha kujundada võimalikult kiiresti,» lubas Teder menetlust alustades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles