Võidusamba ristil hakkavad särama 200 000 lampi

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba 6,5 meetri kõrgune rist ootab Tšehhi firma Sans Souci laos. Samba karkasside vahel turnib Sans Souci projektijuht Zuzana Satrapova.
Vabadussõja võidusamba 6,5 meetri kõrgune rist ootab Tšehhi firma Sans Souci laos. Samba karkasside vahel turnib Sans Souci projektijuht Zuzana Satrapova. Foto: Urmas Seaver

Vabadussõja võidusammast ehitav Tšehhi firma Sans Souci saadab sel neljapäeval teele viimase osa Vabaduse väljakule kerkivast monumendist – 6,5 meetri kõrguse risti koos klaaspaneelide ja valgustusega.


Firma kaasomaniku ja tegevjuhi Martin Chabi sõnul hakkavad võidusamba viimased osad kolme veoautoga Prahast Tallinna poole liikuma neljapäeval ning nädala lõpus peaksid need kohal olema. Tuleval nädalal hakkavad tšehhid sammast kohe ka lõplikult kokku panema.

Märtsiks kõik valmis


Chab ütles, et kava järgi peaks märtsi lõpuks kogu sammas koos valgustusega koos olema. Linnarahvas ei näe aga lõpptulemust enne, kui see võidupühal, 23. juunil avatakse. Lõpliku kokkupanemise ajaks kaetakse sammas telgiga.

Kuigi hiiglaslik rist ja selle külge Tallinnas kinnitatavad 47 klaaspaneeli on firma laos Prahas saatmisvalmis ning risti valgustuslahendus lõplikult välja töötatud, kinnitas Chab Postimehele, et kergemalt hingata veel ei saa.

Chab märkis, et samba risti katmine kuni 500 kilo kaaluvate klaaspaneelidega, 16–17 tonni kaaluva risti asetamine postamendile ning valgustuse paigaldamine on veel ees. «Töö jätkub täie hooga,» sõnas ta.

Samuti tõdes Chab, et samba ega ka 200 000 väikest lampi kandma hakkava risti valgustust pole tervikuna veel kunagi katsetatud, seda tehaksegi esimest korda märtsis Tallinnas. Tšehhid on valgustust välja töötanud ja testinud vaid klaasi väikeste osadega.

Chab tunnistas, et valgustuse töölepanek täiesti valmis samba küljes saab olema üks pingeline hetk, kuid ta uskus, et see toob eestlaste näole vaid rõõmu. «Arvan, et see meeldib kõigile, see on hea lahendus, ja ma usun, et sammas saab olema ilus,» lisas ta.

Sans Souci hakkas sambaga tegelema juba 2007. aasta lõpus ning sõlmis kaitseministeeriumiga lepingu monumendi rajamiseks 2008. aasta veebruaris.  Monument pidi valmis saama juba mullu oktoobris, kuid kuna lõpliku lahenduse leidmine – kuidas kinnitada klaaspaneelid samba külge ja teha valgustus – kippus venima, lükkas kaitseminister Jaak Aaviksoo monumendi avamise edasi.

Firma suurim projekt


Chabi hinnangul oli kaitseministri otsus tähtaeg edasi lükata mõistlik, sest see andis lisaaega paremate lahenduste leidmiseks.  Ta märkis, et firma pole kunagi varem klaasist sammast teinud ning Eesti valitsuselt saadud tööd võib pidada üheks Sans Souci suurimaks projektiks.

Samuti kiitis ta võidusamba autorite ja Eesti riigijuhtide otsust valida samba materjaliks klaas. «Klaas annab monumendile täiesti uusi võimalusi, sest metall või kivi ei tööta valgusega nii hästi kui klaas,» selgitas ta. «Klaasi valimine andis võimaluse teha tõeliselt unikaalne monument.»

Võidusamba peadisainer Pavel Baxa tunnistas, et monument on läbi pika ja nõudliku töö talle sügavale südamesse pugenud. «Oleme teinud väga palju teste ja otsinud parimat lahendust, raske oli kõiki klaasile esitatud nõudeid täita,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles