Saue linn lükkab vallaga ühinemise ettepaneku tagasi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnasalu tänav Sauel.
Pärnasalu tänav Sauel. Foto: Küllike Rooväli

Saue linnavolikogu koguneb neljapäeval erakorralisele istungile, et lükata tagasi Saue valla ettepanek kahe omavalitsuse ühinemiseks.

Saue vald tegi Saue linnale märtsi lõpus ettepaneku alustada läbirääkimisi omavalitsuste ühinemiseks. Saue vallavanem Andres Laisk käis ettepanekut tutvustamas Saue linnavolikogu liikmetele.

Vallavanem rõhutas, et nende ettepanek lähtus soovist algatada laiapõhjalisem diskussioon ühinemiseks. Tema hinnangul oleks võimalik vallast ja linnast kujundada üks mõistliku suurusega omavalitsusüksus, millel oleks haldusvõimekuse tagamiseks piisavalt suur rahvaarv ja eelarvemaht.

Tõenäoliselt neljapäeval heaks kiidetava Saue linnavolikogu otsuse eelnõus seisab, et seadusega sätestatud kaks kuud ei ole piisav ja mõistlik aeg Saue linna puudutava nii olulise tähtsusega küsimuse üle otsustamiseks. Niisiis kavatsetakse neljapäeval toimuval erakorralise istungil pakkumisest keelduda.

«Saue linna elanike seas ei ole vallaga liitumine populaarne teema,» tõdes Saue linnavolikogu esimees Valdis Toomast. «See nõuab suuremat ettevalmistustööd, rahvakogunemisi ja seisukohtade tutvustamist, sest kui linnas ringi käies inimestelt küsida, siis esimene vastus on «ei».»

Tuuakse põhjuseks, et liitumist pole lihtsalt vaja – Saue linnal on väike haldusterritoorium ja raha kontsentratsioon ühele ruutmeetrile üks suuremaid Eestis.

Toomast märkis, et tema on isiklikult ühinemisläbirääkimiste ja ühinemise pooldaja, aga linnavolinikke on 17 ja osa neist kardab oma koha pärast.

«On üldlevinud arvamus, et kui me tegeleme liiga palju ühinemisega, siis meid hakatakse süüdistama linna maha müümises ja nii edasi,» sõnas ta järgise aasta valimistele viidates. «Mina leian, et suuremal omavalitsusel on suurem finantsvõimekus.»

Toomast lisas, et arvestades ühinemise vastaste häälte hulka, võetakse arvatavasti eitav otsus neljapäeval ka vastu.

Saue linnavolikogu otsuse eelnõus seisab, et linn ei välista Saue valla ja linna haldusterritoriaalse korralduse muutmist tulevikus, kuid enne ühinemisläbirääkimiste alustamist soovib Saue linnavolikogu välja selgitada linnaelanike arvamuse antud küsimuses.

Saue valla ja linna ühinemisel oleks ühinenud omavalitsusüksuse elanike arv 15 764 elanikku. See teeks vallast Eesti suuruselt 10. omavalitsusüksuse Tallinna, Tartu, Narva, Pärnu, Kohtla-Järve, Viimsi, Rakvere, Viljandi ja Maardu järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles