Demjanov loobub Harju tänaval jäätisekohviku pidamisest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätisekohvik Julius Harju tänaval.
Jäätisekohvik Julius Harju tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

ASi Demjanov juht Dimitri Demjanov teatas kesklinna valitsusele, et ütleb Harju tänava jäätisekohviku rendilepingu üles.


Jäätisekohvik Julius siiski kohe uksi kinni ei pane, sest vastavalt lepingule on Demjanov kohustatud selle lõpetamisest kaks kuud ette teatama. Selle ajaga jõuavad kesklinna valitsus ja kommunaalamet kohvikule uue rentniku leida.

Esialgu soovis kohvikupidaja linnalt rendihinna alandamist ja avalikus kasutuses oleva kohviku tualettruumi jooksvate kulude osalist hüvitamist, kuid linn sellega ei nõustunud. «Teisel lepingupoolel olid kõik asjaolud enne lepingu sõlmimist teada ning tal pole mingit alust oodata, et linn hakkaks hinnasoodustust tegema,» lausus kommunaalameti asejuhataja Tarmo Sulg.

«Jah, loomulikult olid kõik asjaolud meile teada. Ma ei süüdistagi kedagi. Tegemist oli meie valearvestusega ja meil on endiselt kõikidega hea läbisaamine,» ütles Demjanov Postimehele.

«Me hindasime oma jõudu üle. Tahtsime jäätisemüügi traditsiooni elustada, aga need ajad on minevikku kadunud. Tallinnas on võimatu ainult jäätisega äri ajades ellu jääda. Ja kohvik on tihedalt seotud uisuplatsiga, kus peamiselt uisutavad koolilapsed. Ning hinnatase peab olema orienteeritud lastele. Sügisel, kui uisuplats üles pannakse, on kohvik kaks nädalat kinni. Kevadel, kui maha võetakse, samuti kaks nädalat kinni.
Uisutavate lastega on kaasas vanemad, kes lihtsalt istuvad kohvikus soojas. Me peame kõigile ka tualetti võimaldama,» kirjeldas ta.

Demjanovi sõnul on õlle ja alkoholi müük see, mis vanalinnas tulu annab, aga suures osas lastele orienteeritud kohvikust ei saanud ju õllepoodi teha. «Meil oli õlu isegi odavam kui Raekoja platsil. Aga sealsamas kõrval on suvel ju laste mänguväljak ja õlletarbijate seltskond sinna ei sobiks,» rääkis ta.

Üks poolakatest ehitajate seltskond hakkaski käima Juliuses odavat õlut joomas. Selle peale vahetasime õlle välja, nii et pudel oli natuke väiksem, aga hind kallim. Siis nad lõpetasid seal käimise ära. See on tegelikult turumajanduse reeglite vastane. Kui keegi tahab sinu juures käia, siis tuleks seda soodustada, mitte takistada. Aga me ei tahtnud, et laste mänguväljaku ääres istuksid mehed, kaheksa õlut laual,» ütles Demjanov.

Viimased kaks kuud püüab tema ettevõte seal võimalikult väikese kahjumiga hakkama saada. Suvi on tulekul küll, aga meie kliimas on ka suvel piisavalt palju vihmaseid ja tuuliseid päevi, mis potentsiaalsed jäätiseostjad ära peletavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles