Amet soovitab ohtlikud rõdupaneelid välja vahetada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aprillis kukkus Lasnamäel Kalevipoja 17 elamu neljanda korruse rõdu eest alla piirdepaneel.
Aprillis kukkus Lasnamäel Kalevipoja 17 elamu neljanda korruse rõdu eest alla piirdepaneel. Foto: Mihkel Maripuu

Tehnilise Järelevalve Ameti algatatud ekspertiis leidis Lasnamäel, Kalevipoja 17 elamu rõdude tehnilises seisukorras puudusi.


Aprillis kukkus kõnealuse maja ühe rõdu piirdepaneel alla. Lisaks allakukkunud paneelile vaadati ekspertiisi käigus üle veel 12 korteri rõdud.

«Rõdude ülevaatus näitas, et rõdude piirdepaneelide kinnitused ei ole tehtud vajalikus ulatuses, kinnitustööde kvaliteet on madal ning kinnitused on välismõjude eest kaitsmata ja tugevalt roostes. Kinnituslahendusi ei saa pidada heaks lahenduseks, kuna tavalisest roostetavast terasest ühenduselemendid on kaitsmata vihma, lumesulamisvee ja väliskeskkonna niiskuse eest ning roostekaitseks kasutatud materjalid ei püsi kinnituste peal,» teatas ameti pressiesindaja Anu Võlma.

Ekspertiis tõi olulise probleemina välja hoone ehitustööde madala kvaliteedi ja sellest tulenevalt kinnituskonstruktsioonide vähese usaldatavuse. Probleemi lahendamiseks ja esmase ohu kõrvaldamiseks tegi TJA korteriühistule ettekirjutuse Kalevipoja 17 hoone kõikide rõdude esipaneelide kinnituste kattekihist ja roostest puhastamiseks, täiendavaks tugevdamiseks ja roostekindla värviga katmiseks. Probleemi lõplikuks lahendamiseks tuleks ekspertarvamuse kohaselt nelja-viie aasta jooksul hoone kõikide rõdude esipaneelid asendada kergemate ja kaasaegsete konstruktsioonidega.

TJA peadirektori Raigo Uukkivi sõnul tagab hoonete püsivuse ja ohutuse regulaarne ja asjatundlik hooldus. «Kalevipoja paneelmaja juhtum näitab selgelt, et sarnase rõdukonstruktsiooniga hooned Eestis tuleks probleemide ja vajalike renoveerimistööde kaardistamiseks üle vaadata ja seda soovitavalt eksperte kaasates. Probleemide jooksev ennetamine on ohutust silmas pidades väga oluline, lisaks on ennetavad tegevused sageli kordades odavamad kui tagajärgedega tegelemine,» lausus Uukkivi.

TJA ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium kaardistavad ja analüüsivad sarnaste rõdukonstruktsioonidega ehitiste seisukorda Eestis, et välja selgitada probleemi ulatus ning ohutuse tagamiseks vajalikud meetmed.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles