Kõlvarti ema juhitava MTÜ ruumidest leiti taas väidetav «lutikas»

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetav pealtkuulamisseade MTÜ Lüüra majas.
Väidetav pealtkuulamisseade MTÜ Lüüra majas. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti ema Liidia Kõlvarti juhitava MTÜ Lüüra valvesignalisatsiooni hooldajad leidsid esmaspäeval maja koosolekuruumist väidetava «lutika» ehk pealtkuulamisseadme.

Liidia Kõlvart ütles täna, et oli pärast seda leidu helistanud ka politseisse, et spetsialistid kohale tuleksid ja avastatud seadme üle vaataksid, kuid politsei keeldus tulemast.

«Politseist vastati mulle päris järsult, et kohale tullakse siis, kui asjaolud seda nõuavad,» kinnitas Kõlvart. Teatavasti käivitas Põhja prefektuur eelmisel nädalal kriminaaluurimise, et selgitada MTÜ Lüüra töötajate kahtlust, nagu olevat nende ruumidesse sisse tungitud ning paigaldatud sinna mingisuguseid seadmeid, mis ei tohiks hoonesse kuuluda.

Põhja ringkonnprokuratuuri pressinõunik Arno Põder ütles, et politsei saatis eelmisel nädalal Lüüra ruumidest leitud seadme eksperdile ülevaatamiseks, kuid seni pole veel teada, mis võis olla selle kasutusotstarve. Omavolilises sissetungimises ei ole ühelegi inimesele tänase seisuga kahtlustust esitatud.

Politseist öeldi Postimehele, et täna hommikul oli tõesti Lüüra kontorist tulnud kõne, kus väideti, et nende hoonest on leitud mingi kahtlane seade. Politsei soovitas eelkõige võtta ühendust turvafirmaga, kes maja valvesignalisatsiooni hooldab. Firma spetsialistid oskavad kõige paremini selgeks teha, kas leitud seade kuulub neile või mitte. Rohkem politsei Lüürast täna kõnesid saanud ei ole.

Pärast seda, kui Lüüra maja valvesignalisatsiooni hooldajad leidsid esmaspäeval väidetava pealtkuulamisseadme, kutsuti kohe kohale selle ala asjatundja Sergei Granin, kes täna ajakirjanikele kinnitas, et kindlasti on tegemist just pealtkuulamiseks mõeldud seadeldisega. Mingeid kahtlusi tal selles pole.

Seade oli tema sõnul professionaalselt paigaldatud ning tegemist on umbes paari aasta taguse mudeliga, mida päris poest osta ei saa.

Kõlvart mainis, et kuna majast on leitud juba kaks seadet, mis sinna kuuluma ei peaks, siis tuleb hoone hoolikalt, kasvõi sentimeeter-haaval üle vaadata, sest samasuguseid seadmeid võib veelgi leiduda.

Kõlvarti sõnul avastasid nad eelmisel teisipäeval, et valvesignalisatsioon ei hakka tööle ning süsteemi haldava firma spetsialistid hakkasid viga otsima ja leidsidki kahtlase seadme, mis ei kuulu firmale. Kõlvarti sõnul ei oska tema öelda, kes need seadmed majja paigaldas. Seda peab näitama politseiuurimine.

Kaitsepolitsei märkis aprillis, et Mihhail Kõlvart toetab jõuliselt Venemaa püüet säilitada Eestis venekeelne gümnaasiumiharidus. Kõlvart omakorda on kapo kohtusse kaevanud. Kapo peadirektor Raivo Aeg ütles tänavust kaitsepolitsei aastaraamatut tutvustades, et Kõlvarti tegevus tekitab palju küsimusi. Samas on Kõlvart aga oma tegevuses kasutanud talle Eesti põhiseadusega antud õigusi ja pole nende piiridest väljunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles