Riigikogu ja Tallinna võimu kemplus eelolevaid valimisi ei mõjuta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul
Vabariigi valimiskomisjoni juht Heiki Sibul Foto: Peeter Langovits

Kuigi riigikogu ja Tallinna linnavõim kemplevad Tallinna haldusreformi üle ning ähvardavad üksteist kohtuga, ei tohiks eile parlamendis ja linnavolikogus tehtud otsused sügisel toimuvaid kohalike omavalitsuste valimisi mõjutada.


Riigikantselei direktor ja vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles Postimees.ee-le, et poliitikute tüli valimiste toimumist ei ohusta.

«Ettevalmistustööd kohaliku omavalitsuse volikogu valimisteks tervikuna ei ole takistatud, sest vaidlused käivad ainult ühe küsimuse üle - kuidas moodustakse valimisringkonnad Tallinnas,» lausus Sibul.

Ta selgitas, et Tallinna linnavolikogu kaotas eilse linna põhimääruse muutmisega linnaosad, kuid eile riigikogus vastu võetud seadusemuudatus näeb ette ka korra, kuidas tuleb valimisringkonnad moodustada juhul, kui Tallinnas linnaosasid ei ole.

Samuti ei peaks probleeme põhjustama kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (KOKS), millele on korduvalt viidanud nii Tallinna linnaosade kaotamise pooldajad kui vastased. Sibula sõnul ei sätesta KOKS sõna-sõnalt, millal osavalla või linnaosa likvideerimine on lubatud või keelatud.

Samuti ei mõjuta tema hinnangul valimiste ettevalmistamist ja toimumist ka see, kui Tallinna linnavõim eilse seaduseparanduse kohtus vaidlustab. Linnavalitsus lubas seda teha niipea, kui president Toomas Hendrik Ilves Tallinna haldusreformi takistava soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatuse välja kuulutab.

«Valimiste ettevalmistamisel lähtutakse kehtivast seadusest - olenemata sellest, kas selle üle toimub parajasti kohtuvaidlus või mitte,» ütles valimiskomisjoni esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles