Sotsioloog: Tallinna hääletus ei väljenda rahva arvamust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaküsitlus Tallinna haldusreformi teemal Mustakivi keskuses.
Rahvaküsitlus Tallinna haldusreformi teemal Mustakivi keskuses. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Avaliku arvamise uuringutega tegeleva firma seisukohalt peame vajalikuks öelda, et Tallinna haldusreformiga seotud «rahvaküsitluse» metoodika ei vasta kogu linna elanike arvamust esinduslikult peegeldava küsitluse reeglitele.


Seda võiks nimetada pigem hääletamiseks, millest võtsid osa need, kes viitsisid - parimal juhul ca 1/6 tallinlastest (55 612 inimest). Arvamusküsitluse puhul valitakse vastajaid juhuvalimiga, millele on kehtestatud kindlad reeglid, sh kindel arv vastajaid igast linnaosast, mis vastab linnaosade elanike osakaalule kogu linna rahvastikus.

Loomulikult ei saa arvamusküsitluse puhul üks inimene vastata mitu korda, mida Tallinna haldusreformi asjus hääletamisel kindlasti juhtus (vähemalt internetis hääletamise puhul, kus oli vaja märkida ainult nimi ja meiliaadress). Ei ole aga mingi uudis ega saladus, et igaüks võib endale luua igasuguseid meiliaadresse ükskõik mis nime all.

Jätame kõrvale aspektid, kui selgelt ja üheseltmõistetavalt olid püstitatud Tallinna haldusreformiga seotud «rahvaküsitluse» küsimused või kuidas käitus internetioperaator tulemustega.

Alternatiiv inimeste arvamuse väljaselgitamiseks oleks olnud korraldada rahvaküsitlus korrektsete reeglite järgi, eelkõige välistades ohu, et ühe inimese antud hääled lähevad arvesse mitme häälena. See oleks olnud võimalik vaid vastaja isiku kontrollimise abil - väljastades valimisjaoskondades hääletussedeleid isikutunnistuse alusel ning võimaldades internetikeskkonnas hääletada vaid ID-allkirja abil.

Seega võis Tallinna linnavõim aktiviseerida rahvast, kui seda vajalikuks pidas, ent hääletustulemusi ei saa pidada esinduslikeks kogu linnarahva suhtes ning nende põhjal otsuseid langetada ei ole õige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles