Vanalinna päevadeks loodetakse akrobaadid kirikutornide vahele tõsta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Raekoja tornist. Eemalt paistab Pühavaimu kiriku torn.
Vaade Raekoja tornist. Eemalt paistab Pühavaimu kiriku torn. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Vanalinna päevad algavad laupäeval vägeva etendusega, kust ei puudu hiigelsuur täispuhutav koletis ega praeguse seisuga ka  tornide vahele tõmmatud köiel trikitavad õhuakrobaadid. Viimaste esinemine vajab siiski veel üht ametkondlikku kooskõlastust.


Tänavused Vanalinna päevad algavad laupäeval, 26. mail kell 12.30 Vabaduse platsilt rongkäiguga, millele järgneb kell 13 Raekoja platsil Vanalinna päevade ja Tallinn Treff festivali ühisetendus «Balthasar ja Põhjakonn».

«Seal on humoorikas võtmes kokku miksitud Põhjakonna muinasjutt ja Balthasar Russowi kroonika lugu,» rääkis vanalinna päevade projektijuht Anne Velt.

Platsile tuleb umbes kaheksa korda kümne meetri suurune täispuhutav põhjakonn. Ta tuleb ja tahab Tallinna linna nahka pista. Ronib mööda raekoja seina üles ja tahab draakonipäid nahka pista. Ta neelab alla kõik, mis tema teele jääb Siin kohtub temaga ajaloost ja Jaan Krossi loomingust tuntud «Liivimaa kroonika» kirjutaja Balthasar Russow, kes on parasjagu imetlemas-imestamas Raekoja tornist alla laskuvaid köielkõndijaid (Trikivabriku õhuakrobaadid).

Õhuakrobaatide osa võib etendusest siiski välja jääda, sest üks kooskõlastus on praeguse seisuga veel puudu. Nimelt on plaanitud tõmmata Raekoja torni ja Pühavaimu kiriku torni vahele köis, millel õhuakrobaadid jalgrattaga sõidavad. Korraldajad tellisid Tallinna Tehnikaülikoolist isegi eraldi ekspertiisi selle kohta, kas niisugune asi on võimalik. Tehnikateadlased leidsid, et teatud tingimuste täitmisel ja teatud asjaolude arvestamisel on plaan täiesti teostatav. Praegu on puudu vaid muinsuskaitse kooskõlastus, kuid seegi loodetakse pärast täiendavate andmete esitamist saada.

Muusikat teeb vabaõhulavastuses Metsatöll. Peale konna ja kroonikakirjutaja Russowi löövad kaasa lauljad, tantsijad, vampiirid, skeletid ja teised tavapärased keskaegsed persoonid.

«Russow meenutab Raekoja platsil sooja sõnaga nii Kreutzwaldi kui Jaan Krossi, kes Balthasari ja põhjakonna tegudel unustusse pole lasknud vajuda» kinnitas lavastaja Saša Pepeljajev. «Lavastuses on ohtralt osalisi, mänguala on suur, igas nurgas toimub midagi. Püüame luua õhkkonda, kus kohtuksid keskaegne karnevalimeeleolu, müstilisus ja metsalise tulekust tingitud õud. On ju Tallinn tuntud linnana, kus keskaja hõngu võib tänapäevani tajuda.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles