Kontroll oli puudulik

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsimiskahtlusega Tallinna rahvahääletuse koduleht.
Võltsimiskahtlusega Tallinna rahvahääletuse koduleht. Foto: Internet

Lisaks internetis läbi viidud küsitluse kahtlastele tulemustele on küsimärgi all ka Tallinna linnaosavalitsustes ja kaubanduskeskustes kogutud valimissedelid. Küsitluse kontrollimatust demonstreeris uudistemagasini «Reporter» kolmapäeval näidatud uudislõik, kus Kanal 2 reporter hääletas koguni neli korda ja saates intervjueeritud meesterahvas andis hääle kaks korda.


Seejuures ei tekkinud hääletussedeleid vastu võtnud neidudel kordagi küsimust, kas ehk hääletaja on juba internetis sama teinud. Kummaltki mehelt ei vaevutud ka kordagi isikut tõendavat dokumenti küsima.



Küsitluses osalenute hulk ei olnud märkimisväärne. Linnaosades läbi viidud küsitlusel osales 19 567 inimest. Neist 11 655 ehk 59,6 protsenti oli haldusreformi alustamise poolt ja vastuhääli anti 7912 ehk 40,4 protsenti. Internetihääletusega kokku osales küsitluses 55 612 inimest, neist 28 801 ehk 51,8 protsenti olid haldusreformi alustamise poolt.



Hääletuse suvalisusest annab märku ka eilne Postimehe lugeja kommentaar, kus lugeja sõnul pisteti tema postkasti tervelt 15 hääletusblanketti. Nii oleks võinud sedelid allkirjastada suvalise nimega ja tasuta tagasi saata.



Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut on öelnud, et küsitlus linnavalitsust millekski ei kohusta, kuid tulemusi võetakse arvesse. Küsitluse lõpptulemused tehakse teatavaks täna keskpäevaks, kui on saabunud ka viimased postitatud küsitlussedelid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles