Keskerakondlike reformide hääletust varjutab petukahtlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pabersedelitel häälte ülelugemine kolmapäeva õhtul Tallinna linnavalitsuses. Kui paberil hääletanutest toetas pealinna haldusreformi keskerakondlikul viisil ligikaudu kolm viiendikku hääletanutest, siis internetis said reformi vastased napi võidu.
Pabersedelitel häälte ülelugemine kolmapäeva õhtul Tallinna linnavalitsuses. Kui paberil hääletanutest toetas pealinna haldusreformi keskerakondlikul viisil ligikaudu kolm viiendikku hääletanutest, siis internetis said reformi vastased napi võidu. Foto: Raepress

Ehkki Tallinna haldusreformi käivitamise küsitlusel saavutasid napi võidu muutuste pooldajad, on kahtlus, et küsitluse läbiviijad liigutasid elektrooniliselt antud poolt- ja vastuhääli Tallinna keskerakondliku linnavalitsuse kui tellija soovi järgi.


Samuti pole teada, kas kõik vastajad ikka olid pealinlased või need, kellena nad end esitlevad. Näiteks Viljandi elanik Gert Kiiler oli tõsiselt üllatunud, kui avastas, et on enda teadmata internetis andnud hääle pealinna haldusreformi küsitluses. Kas poolt või vastu, see on talle siiani teadmata.



«Sain kolmapäeval elektronkirja, et minu meiliaadressilt on hääletatud Tallinna haldusreformi küsitlusel,» ütles Kiiler. «Oma hääle kinnitamiseks pidin minema mulle saadetud lingile ja sisestama meilis olnud koodi. Kood on ju iseenesest loogiline, et ei oleks võimalik võltsida.»



Kui Kiiler nimetatud lingile läks, selgus, et tema hääl on juba kinnitatud ning tal ei olnud vaja enam mingit koodi sisestada. «Kuskilt ei olnud aga näha, kas ma olin siis andnud poolt- või vastuhääle,» märkis ta.



Internetis asja uurima hakates ja kommentaare lugedes sai mees teada, et samasuguse üllatuse osaliseks oli saanud veel päris mitu inimest.



«Üks kommentaator ütles, et meiliaadressi, millele hääletamise kiri tuli, oli ta avaldanud ainult ATF-nimelisele internetipoele,» selgitas Kiiler. «Siis tuli mullegi meelde, et suvel otsisin kohta, kust digifotoaparaati osta, ja saatsin oma meiliaadressi samuti ATFile.»



Seejärel selgus internetist, et neli-viis inimest, kes olid saanud samasuguse hääletamise meili, on samuti suhelnud samanimelise internetipoega. Kuna Kiiler ei tea siiani, kas ta andis Tallinna haldusreformile poolt- või vastuhääle, ei osanud ta ka öelda, kas libahääletamise on korraldanud Keskerakonnale lähedal seisnud inimesed või hoopis nende vastased.



«See mulle küll ei meeldi, et mingi firma minu meiliaadressi minu teadmata levitab,» ütles Kiiler. «Veelgi hullem on aga see, et minu ja teiste samasuguste libahääli kasutades otsustatakse inimestele olulisi asju.»



ATF Arvutisalongi juht  Aleksei Tihhonov ütles eile Postimehele, et ta võib ainult oletada, mil viisil klientide meiliaadressid kellegi kolmanda isiku kätte võisid jõuda. «Paar nädalat tagasi pakkus üks inimene meile visalt oma teeneid, et parandada meie veebilehel olevat viga, mille ta oli avastanud,» kinnitas ta. «Arvan, et sealtkaudu asi alguse saigi.»



Tihhonov lisas, et ta ise sai samuti paar päeva tagasi samalaadse Tallinna hääletamisega seotud elektronkirja, kuid ta ei hakanud seda lähemalt lugema.



IT-ekspert Tõnu Samuel analüüsis Tallinna haldusreformi internetihääletuse andmeid ja jõudis järeldusele, et tulemusi võltsiti 16 protsendi ulatuses pooldajate kasuks. Ta märkas, et hääled liikusid paarisajaste gruppidena «jah» ning «ei» vastanute vahel.



Samueli sõnul on ühe minuti jooksul liikunud tihti 300 häält korraga, mis muutsid tulemust regulaarselt ja kindla protsendi jagu. «Ilmselgelt ei saanud seda teha keegi väljastpoolt – seda pidi tegema keegi, kel on serverile ligipääs,» ütles IT-ekspert.



Samueli kinnitusel pidi võltsingu tegema Nitro FX, kes on teinud viimasel ajal mitu Keskerakonna IT-lahendust: Savisaare blogi, mängu «Juhi nagu Ansip» ning hääletuslehe. «Üldjuhul programmeerija ise ei mõtle ülesannet välja, see on kliendi tellimus,» lisas ta.



Nitro FXi tegevdirektor Lassi Nummi lausus, et küsitlustulemustega manipuleerimisega pole nad tegelnud. «Järgime väga täpselt oma tegevusalale seatud kirjutatud ja kirjutamata reegleid,» ütles ta.



Nitro ametlikul teatel püüti küsitluse läbiviimise ajal tulemusi hääletuslehel korduvalt manipuleerida ja firma eemaldas kõik valesti antud hääled.



Põhja prefektuuri kommunikatsioonibüroo juht ütles eile õhtul Postimehele, et Tallinnas ja Harjumaal ei ole ükski inimene pöördunud politsei poole avaldusega, et nende isikuandmeid on hääletuse käigus kuidagi valesti kasutatud.



Tallinna sotsiaaldemokraatide juht Jaak Juske oli veendunud, et linnavalitsus pööras rahvaküsitluse tulemust kõikvõimalike petuskeemide abil enda kasuks. «Linnavalitsuse korraldatud rahvahääletus lõppes täpselt nii, nagu viimases «Pehmete ja karvaste» saates – rahvast lollitav narrirüüs Savisaar sai täpselt selle tulemuse, mida tal vaja läks,» märkis ta.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles