Täna sai Tallinna Vanasadamas laevu uudistada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn ühisgümnaasiumi lapsed tutvuvad laevakontrollikaatriga EVA-019
Tallinn ühisgümnaasiumi lapsed tutvuvad laevakontrollikaatriga EVA-019 Foto: Laura Oks

Täna kella 10 – 17 said lapsed, aga ka kõik teised merehuvilised tutvuda Admiraliteedi basseini kai ääres seisvate erinevate laevadega.

Eesti Laevaomanike Liidu peasekretär Enn Kreem ütles Postimehele, et eile oli Euroopa merepäev ning laevaomanike liit on seda igal aastal tähistanud. Seekord langes merepäev aga pühapäevale ning pealegi toimus alles laupäeval muuseumiöö, mistõttu otsustatigi merepäeva pidamist täna korraldada.

«Meie üks suuremaid ettevõtmisi on see, et toome koolilapsed siia sadamasse ning korraldame neile laevadel ekskursioone,» ütles Kreem täna hommikul. «Esmalt käivad grupid reisilaevadel Baltic Princess ja Victoria I. Selleks tuleb eelnevalt ekskursioonile registreeruda.»

Ta lisas, et Admiraliteedi basseini sissesõidukanali ääres seisab alles 2. mail teenistusse nimetatud uus mõõdistuslaev Jakob Prei. Kreem selgitas, et tegemist on ujuklaevaga, mille sügaval vee all olevad ujukid hoiavad aluse stabiilsena. Ka sellele laevale on võimalik minna.

Peale selle on Admiraliteedi basseini kai ääres sildunud veeteede ameti laevakontrollikaater EVA-019 ning firma PKL puksiir Jupiter ehk vedurlaev.

«Need laevad on kõigile avatud, meremehed ootavad, et selgitusi jagada ja küsimustele vastata,» mainis Kreem.

Natuke enne keskpäeva jõudiski Admiraliteedi basseini kaile Tallinna ühisgümnaasiumi 4b klass. Õpetaja Helle Taks luges poistele-tüdrukutele sõnad peale, et tuleb kokku hoida ning üksinda mööda laevu kollama minna ei tohi.

Laevakontrollikaatri pardal selgitas kapten Jaan Rannama, mida üks või teine hoob ja nupp laeval tähendab ning milleks see hea on. Lapsed küsisid kõikvõimalikke küsimusi, aga said ka ammendava vastuse.

Õpetaja Taks ütles, et oma ringkäiku olid lapsed alustanud reisiparvlaevalt Baltic Princess ning seejärel otsustatigi kõik Admiraliteedi basseini kai ääres sildunud alused läbi käia.

Puksiiril Jupiter vastas koolilaste arvukatele küsimustele vana merekaru, aga puksiiril alles kogemusi omandav Volli Balantsev. Mitugi poissi ja tüdrukut soovis istuda laevajuhi toolile ning tunda, kuidas puksiiri juhtimine tegelikkuses käib.

Järgmisena suundus 4b klass uhiuuele mõõdistuslaevale Jakob Prei. Kapten Neeme Suurhans ning tüürimees Mairold Vaik rääkisid, mida alus teha suudab ning miks seda laeva üldse vaja on. Ekraanilt näidati ka pilti mere põhjas lebavast allveelaevast, mille Jakob Prei oli avastanud.

Tallinna ühisgümnaasiumi lapsed ei jõudnud veel Admiraliteedi basseini kailt lahkudagi, kui kohale jõudis kaks uut lasterühma õpetajate saatel.

Peale Eesti Laevaomanike Liidu oli ekskursioonide korraldamisega seotud veel veeteede amet, Tallink Grupp, Eesti Mereakadeemia, AS PKL ja AS Tallinna Sadam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles