Riigikogu keelas Tallinnal enne valimisi linnaosi kaotada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn kaardil
Tallinn kaardil Foto: kaart.postimees.ee

Riigikogu võttis neljapäeval Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, sotsiaaldemokraatide ja roheliste häältega vastu seadusemuudatused, mis keelavad Tallinnal tänavu linnaosasid kaotada.


Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 58 ja selle vastu oli 27 riigikogu liiget.

Muudatuste kohaselt ei tohi volikogu linnaosa või osavalda likvideerida ega muuta nende piire korraliste kohalike valimiste aastal. Kui seda on siiski tehtud, jõustub volikogu vastav otsus selle tegemisele järgneval aastal.

Lisaks käsitlevad muudatused kohalike valimiste korraldamist, nähes ette, et Tallinnas moodustab volikogu linnaosade kaupa kaheksa valimisringkonda, kuid kui linnaosasid pole moodustatud, tekivad valimisringkonnad viimaste kohalike valimiste ringkondade jaotuse ja piiride alusel.

Tallinnas jääks seega oktoobris toimuvatel valimistel alles Haabersti, Kesklinna, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita ja Põhja-Tallinna valimisringkond. Juhul kui mõni vald või linn otsustab Tallinnaga ühineda, moodustab see valimistel muudatuste kohaselt eraldi ringkonna.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Väino Linde on põhjendanud muudatuste vajadust Tallinnas tekkinud olukorraga, kus keskerakondlik linnavolikogu üritab linnaosasid likvideerida hoolimata sellest, et kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ei luba linnaosade volitusi eelarveaasta jooksul muuta.

Keskerakond on kritiseerinud põhiseaduskomisjoni otsust lisada vastavad täiendused soolise võrdõiguslikkuse seadust muutvasse eelnõusse ning pidanud muudatusi nii põhiseaduse, omavalitsuste harta kui ka omavalitsuse korralduse ja volikogu valimise seadusega vastuolus olevaiks.

Tund aega enne riigikogu neljapäevast lisaistungit algas Tallinna linnavolikogu istung, mille päevakorras on volikogu keskerakondlasest esimehe Toomas Vitsuti algatatud eelnõud, millest üks näeb ette linnaosade kaotamist ja nende muutmist linna territoriaalseteks osakondadeks ning teine ühinemiskõneluste alustamist Tallinna naaberomavalitsustega. Neist esimese on volikogu juba kinnitanud.

Eelnõud on ajendatud riigikogus möödunud aasta lõpus vastu võetud valimiskorda muutvast seadusest, mille volikogu otsustas veebruari algul riigikohtusse kaevata. Seadusemuudatuse alusel tõuseb Tallinna linnavolikogu liikmete arv seniselt 63-lt 79 liikmeni.

Järgmised kohalikud valimised toimuvad Eestis 18. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles