Muusikakooli uues majas oleksid noored senisest kehvemas olukorras

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Muusikakeskkooli hoonete kallal on aeg halastamatult tööd teinud.
Tallinna Muusikakeskkooli hoonete kallal on aeg halastamatult tööd teinud. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti muusikanõukogu muretseb, et uue muusika- ja balletikooli hoone ehitusmahtu on kolmekordselt vähendatud ja tehtud seda nii, et muusikaklassid muutuksid selle kava kohaselt ehitades akustiliselt sobimatuteks.

«Praegu laual olevad ettepanekud vähendaksid muusikaklasside pinda ja kõrgust akustiliselt sobimatuteks ning panevad küsimärgi alla uue hoone ehitamise mõttekuse. Projekti sellise teostumise korral läheksime niigi kehvadest akustilistest tingimustest palju kehvematesse,» seisab peaminister Andrus Ansipile ja haridusminister Jaak Aaviksoole saadetud pöördumises.

Pöördumise koostajad kinnitavad, et muusika- ja tantsuõppe puhul ei saa kohaldada kutse- ja üldhariduskoolide üldnorme akustiliste eritingimuste tõttu ning individuaalõppe ja kontserdipraktika vajadusest tingitud suurema pinnavajaduse tõttu õppija kohta. «Meil on võimalik ja vajalik toetuda arenenud maade eeskujudele ning usaldada
valdkonna eksperte,» kinnitavad kirja koostajad.

Muusikud leiavad, et ruumiprogrammi vähendamisega on ületatud piir, millest allpool sarnaneks valmiv hoone pigem Lasnamäe korterelamuga kui 21. sajandi Euroopa kultuuriruumis aktsepteeritud haridus- ja kultuuriobjektiga.

Poole aasta jooksul on muusikute sõnul ilma teadaolevate sisuliste põhjendusteta vähendatud hoone võimalikku ehitusmaksumust ligikaudu kolmekordselt. «Tänaseks on projektist on välja jäetud orkestrite tööks ning kontserdi- ja tantsupraktikaks vajalik multifunktsionaalne saal, õpilaskodu (kõik kolm kooli on üleriigilise vastuvõtuga), samuti normaalseks üldhariduseks, rekreatsiooniks ning kutsehaiguste ennetamiseks vajalikud võimla ja ujula,» seisab kirjas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles