Liidia Kõlvarti juhitav MTÜ tegi politseile pealtkuulamise kohta avalduse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Lüüra ruumidest leitud seade.
MTÜ Lüüra ruumidest leitud seade. Foto: MTÜ Lüüra

Põhja prefektuur käivitas kriminaaluurimise selgitamaks Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvarti ema Liidia Kõlvarti juhitava MTÜ Lüüra kahtlust, et nende kasutatavatesse ruumidesse on sisse tungitud.

MTÜ Lüüra pöördus politsei poole, kuna nad leidsid enda kasutuses olevatest ruumidest Tallinnas Kaera tänaval seadme, mis avaldaja hinnangul võib olla pealtkuulamistehnoloogia.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põderi kinnitusel teostas politsei Kaera tänav 21 majas neljapäeva hommikul sündmuskoha vaatlust seoses Rahvusvahelise rahvuskultuuride ühenduste liidu «Lüüra» avaldusega.

«Väidetavalt leiti nende ruumidest tehniline vahend, mis ei peaks seal olema. Politsei on alustanud juhtunu täpsemate asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust omavolilist sissetungi käsitleva paragrahvi alusel. Seadme vaatab üle ekspert,» selgitas Põder BNS-ile.

Kaitsepolitsei märkis aprillis, et Mihhail Kõlvart toetab nende hinnangul jõuliselt Venemaa püüet säilitada Eestis täies mahus venekeelset gümnaasiumiharidust, Kõlvart on kapo kohtusse kaevanud.

Kapo peadirektor Raivo Aeg ütles kaitsepolitsei tänavust aastaraamatut tutvustades, et kapo ei nimetaks Kõlvartit küll Venemaa mõjuagendiks, kuid tema tegevus tekitab rohkelt küsimusi. Samas rõhutas Aeg, et Kõlvart on oma tegevuses kasutanud talle põhiseadusega antud õigusi ja seni pole nendest piirdest välja astunud.

Kapo kinnitusel kuulub venekeelse haridussüsteemi ja vene keele eristaatuse säilitamine lähiriikides Nõukogude Liidu venestuspoliitika ühe osana Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuste prioriteetide hulka.

«Sellega seoses on tähelepanuväärsed Kõlvarti nii avalikud kui ka varjatud kontaktid Venemaa suursaatkonna diplomaadi Juri Tsvetkoviga, mida viimane võib kasutada Kõlvarti mõjutamiseks ja suunamiseks,» kirjutas kapo oma tänavuses aastaraamatus.

Kõlvarti tegevus on kapo aastaraamatu andmetel seotud 2007. aastal alanud venekeelsete koolide gümnaasiumiastet puudutava osalise üleminekuga eesti õppekeelele. See tekitas osades õpetajates ja lastevanemates vastumeelsust ning oma seisukohtade väljendamiseks loodi 2010. aasta sügisel MTÜ Vene Kool Eestis.

Eesti Ekspressi andmetel peab Kaera tänava ruumides koosolekuid just seesama MTÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles