Linnavalitsuse teatel võitsid haldusreformi küsitluse pooldajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaküsitlus Tallinna haldusreformi teemal Lasnamäe turul
Rahvaküsitlus Tallinna haldusreformi teemal Lasnamäe turul Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsuse korraldatud küsitluse esialgsete tulemuste kohaselt saavutasid napi võidu haldusreformi käivitamise pooldajad.

Küsitlusel osales kokku 55 612 inimest, neist 28 801 ehk 51,8 protsenti oli haldusreformi alustamise poolt, teatas Raepress.

Linnaosades läbi viidud küsitlusel osales kokku 19 567 inimest, neist 11 655 ehk 59,6 protsenti osalenuist olid haldusreformi alustamise poolt, vastuhääli anti 7912 ehk 40,4 protsenti.

Oodatult anti rohkem vastuhääli Nõmmelt ja Piritalt, teistes linnaosades oli toetajaid vastastest rohkem.

Täna kella 11ks oli posti teel saabunud 1616 küsitlussedelit, millest 1561 olid mõistetavad ja vormikohaselt täidetud, 55 sedelit tunnistati kehtetuks. Haldusreformi alustamist toetati 1283 sedeliga, mis moodustab 82 protsenti, vastuhääli oli 278 ehk 18 protsenti kehtivate sedelite üldarvust.

Täna keskööl lõppenud internetihääletusel osales 34 484 inimest, neist 46 protsenti olid haldusreformi poolt ja 54 protsenti vastu.

Küsitluse lõpptulemused tehakse teatavaks homme, 20. veebruari keskpäevaks, kui on saabunud ka viimased postitatud küsitlussedelid.

Savisaar rahul

Linnapea Edgar Savisaare sõnul oli see Tallinnas korraldatud küsitlustest kõige laiaulatuslikuma osavõtuga küsitlus. «Inimesed olid väga aktiivsed, küsitluslaudade juures moodustusid nendest, kes oma seisukohta väljendada soovisid, lausa järjekorrad,» ütles Savisaar.

«Kuigi küsitluse ettevalmistamise aeg jäi lühikeseks, tuleb tunnustada neid, kes teemasse süüvisid ja oma arvamust ka väljendasid. Kindlasti aktiviseeris inimesi kaasa mõtlema ja osalema ka reformierakondlaste vastukampaania.»

Ebausaldusväärne tulemus

Eile õhtul kaubanduskeskustest kogutud häälte lugemise juures vaatlejana viibinud linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer ütles aga, et kehtivaks loeti ka ilma nimeta ning ainult vastuseid sisaldavad hääletussedelid.

«Kahtluseta läksid lugemisele näiteks sedelid, kuhu oli suudetud kirjutada Kaups, Vitali, Vassili,» lisas Holsmer. «Sedelite lugemisel ei kontrollitud kasti pandud topelthääli, rääkimata sellest, et oleks võrreldud nimesid sedelitel internetis antud häältega,» lausus Holsmer. «Saadud tulemus on ebausaldusväärne ja tendentslik.»

«Maksumaksja raha eest tehtav «käkerdis» on vastuolus õigusaktidega, ei järgi elementaarsemaidki küsitlemise põhimõtteid ning võimaldab piiramatult võltsimisvõimalusi,» lisas Holsmer. «Küsitluse käigus ei vaevutud kontrollima isegi inimese isikut.»

Tänasel linnavolikogu istungil on arutlusel eelnõu, millega soovib Keskerakond kaotada Nõmme, Pirita, Kristiine, Haabersti ja teised linnaosad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles