Vitsut põikleb linnavolikogu kulude kokkuhoiust kõrvale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna linnavolikogu opositsioonierakonnad soovivad külmutada linnavolinikele makstava tasu suuruse, volikogu esimees Toomas Vitsut keeldub aga vastavat eelnõu päevakorda võtmast.


Volikogu eestseisuse eelmise nädala koosolekul keeldus Vitsut lülitamast volikogu tänase istungi päevakorda opositsioonisaadikute algatatud eelnõu, mis näeb ette linnavolinikele makstava igakuise tasu külmutamist alates 1. märtsist.



«Palusin eestseisuse koosolekul eelnõu päevakorda võtta, et seda koos teiste kavandatavate suurte muudatustega arutada, aga Vitsut keeldus, kusjuures tal ei olnud mitte mingit loogilist põhjendust öelda,» kinnitas volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer.



Volikogu liikme tasu suurus on pool Eesti eelmise aasta keskmisest palgast. Kuna statistikaameti andmetel oli 2007. aasta keskmine brutopalk 11 260 krooni, saab iga volinik kuus 5630 krooni, millest arvestatakse tulumaks maha.



«Eelmise aasta Eesti keskmist palka ei ole statistikaamet veel avaldanud, kuid mulluse kolmanda kvartali palganumbreid arvesse võttes tuleb see 2007. aastast kõrgem ning linnavolinike tasu peaks tänavu kasvama umbes 400–500 krooni,» selgitas Holsmer. «See tähendab, et volinik hakkab kuus saama brutotasuna rohkem kui 6000 krooni.»



Vitsuti sõnul tuleb opositsiooni esitatud eelnõu kindlasti arutlusele nagu kõik teisedki. Tema sõnul on aga Tallinnal praegu arutada märksa olulisemaid küsimusi kui populistlik volinike tasu külmutamine.



«Pealegi Holsmer vassib, kui väidab, nagu tuleks see küsimus otsustada enne 1. märtsi,» kinnitas Vitsut.



Ta lisas, et selleks kuupäevaks teatab statistikaamet lihtsalt eelmise aasta nelja kvartali Eesti keskmise palga, millega on linnavolinike tasu seotud. Uus summa laekub nende kontole aga alles aprillis.



«Linnavolinik, pealegi veel fraktsiooni esimees peaks ikka tundma kohustust olla kursis volikogu tegevuse alusdokumentidega,» märkis Vitsut.



Opositsioonierakondade algatatud eelnõu mõte ongi selles, et külmutada linnavolinike brutotasu senisel 5630 krooni tasemel kuni tänavu 18. oktoobril valitava linnavolikogu uue koosseisu tööleasumiseni.



Kui tulumaks maha arvata, saab Tallinna rahvaesindaja iga kuu puhtalt kätte 4448 krooni. Põhjendusena on eelnõu seletuskirjas öeldud, et see raha ei ole väike ja peaks linnavolinikke innustama oma ametiaja lõpuni korralikult tööd tegema.



Peale praeguste tasude külmutamise soovivad opositsioonierakonnad vähendada linnavolinikele makstavat kuutasu, kui pärast valimisi peaks rahvaesindajate arv pealinnas kasvama seniselt 63-lt 79-le. Eesmärk on hoida linnavolinike tasude kogusumma praegusel tasemel.



See tähendaks, et iga rahvaesindaja saaks kuus puhtalt kätte senise 4448 asemel 3547 krooni. Seda juhul, kui tulumaks jääb ka edaspidi 21 protsendile.



«Praegusel raskel ajal peavad kokku hoidma nii riik kui ka pealinn,» sõnas volikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni liige ning revisjonikomisjoni juht Nikolai Stelmach.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles