Haldusreformi asemel valiti Lasnamäel linnapea Savisaart

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alissa Liivak ja Polina Gusseva jagasid eile Mustakivi keskuses inimestele hääletamisankeete.
Alissa Liivak ja Polina Gusseva jagasid eile Mustakivi keskuses inimestele hääletamisankeete. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnaosasid kaotavale haldusreformile «jah» või «ei» ütlemise asemel oli eile Lasnamäe hääletuspunktides käinud inimeste jaoks olulisem toetuse avaldamine Edgar Savisaarele ja tema juhitud Keskerakonnale.



«Reformierakond tahab siin midagi korraldada, kuid mina olen Keskerakonna ja Savisaare poolt!» teatas eile Mustakivi keskuses sõjakalt meelestatud keskealine punapäine naine, kes andis toetushääle linnaosasid kaotavale haldusreformile ja ühinemisläbirääkimiste alustamiseks Tallinna naabritega.

Samal moel oli ta veennud hääletama kaasas olnud naise. Mustakivi keskuses vooris keskpäeval hääletussedeleid jaganud kesknoorte Alissa Liivaku ja Polina Gusseva juures pidevalt inimesi. Paljud astusid juurde, võtsid lipiku ja tegid ristid «jah»-sõnade juurde.

Eesmärk – 10 000 ankeeti

Ridamisi oli juhtumeid, kus juba hääletanud inimesed tõid valimispunkti teisi ja näitasid, kuhu tuleb «jah» kirjutada.

Inimesi igal võimalusel hääletama kutsunud Alissa ja Polina avaldasid lootust, et ehk õnnestub kolme hääletamispäeva jooksul Mustakivi keskusest kokku saada 10 000 täidetud ankeeti. Nad rõhutasid, et selgitavad hääletajale soovi korral plaanitavat haldusreformi, kuid ei nõua selle poolt hääletamist.

Leht lubas kinkekaarti

Üks Mustakivi keskuses haldusreformi toetanud vanapapi rääkis, et tema andis «jah»-hääle põhjusel, et lasnamäelaste hääle kaal on praegu piri­talaste omast väiksem ning linnaosade kaotamisega avaneb võimalus praegust valimissüsteemi muuta.

Ka Punasel tänaval asuvas Idakeskuses ja Lasnamäe turul eelistasid peamiselt venekeelsed hääletajad ankeetidele ristikesi «jah»-sõnade juurde teha. Idakeskuses haaras üks tunkedes keskealine mees aga ootamatult kaasa terve paki hääletussedeleid ja ütles, et viib need oma töökaaslastele.

Valimisurnidesse võis lasta ka ajalehtedest välja lõigatud sedeleid ning väidetavalt toodi neidki usinalt, üks valijatest lausa väikese pakina. Linnavalitsuse venekeelse ajalehe Stolitsa esmaspäevane number lubas lehest sedeli välja lõiganute vahel loosida 5000-kroonise kinkekaardi.

Eile lõppenud hääletusel sai oma arvamust avaldada 19s üle linna asunud valimispunktis, internetis ja postiga. Internetis olid eile õhtul ülekaalus «ei»-hääled.

Üks küsimus

Kas linnavalitsus kontrollib kuidagi inimeste täidetud ankeete – et kas sellise nimega inimesed ikka on olemas ja kas nad on tallinlased?

Georg Pelisaar
Tallinna linnakantselei meediajuht

Kontrolli tehakse pisteliselt. Kui hakkaksime kõiki ankeete elanikeregistri järgi kontrollima, oleks see suur töö. Kui oleks tahtnud nii täpselt tallinlaste arvamust teada saada, oleks pidanud rahvahääletuse tegema.

Ideaalis oleme mõelnud, et see küsitlus on mõeldud vaid Tallinna elanikele.

Oleme linnakantseleis võtnud seisukoha, et tegemist on meelsusküsitlusega.

Praegune küsitlus näitaks meelsuse ära ja see on meile oluline. Posti teel võib sedeleid saabuda veel ka homme, lõplikud tulemused teeme teatavaks kas reedel või esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles