President ja regionaalminister laitsid Tallinna haldusreformi maha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits.

Nii president Toomas Hendrik Ilves kui regionaalminister Siim Kiisler kritiseerisid täna alanud linnade ja valdade päevadel esinedes Tallinna reformiplaani.

 
Presidendi hinnangul jätab Suur-Tallinna loomine varju need vallad, kellel ühinemist tegelikult vaja oleks.

«Riigi ühes otsas on käivitatud Suur-Tallinna projekt, mille elluviimise korral tekiks poole miljoni elanikuga megaomavalitsus, Eesti tingimustes pretsedenditult suurimate rahaliste võimalustega, aga seni hoomamatu mastaabiga. Teises, palju vaesemas nurgas jäävad soiku algatused, kuidas mitmest tuhande elanikuga alla keskmise jõukusega vallast panna kokku üks ja tegusam,» ütles Ilves oma esinemises.

Ta avaldas siiski lootust, et rahapuuduse tõttu jäävad lähemal ajal nii riigi kui omavalitsuse tasandil langetamata mõned otsused, mis riigipea sõnul «võivad täna küll tunduda õiged ja populaarsed, kuid pikemaks perspektiivis küll ilmtingimata vajalikud pole.»

Regionaalminister Siim Kiisler ütles oma esinemises, et Eesti haldusmudel eeldab ülihead koostöövõimet, aga poliitiliselt killustunud omavalitsusmaastikul seda napib. «Ma ei saa olla nõus sellega, et Eestis tekib omavalitsus, kuhu on koondunud varsti juba üle poole Eesti elanikest ja kaks kolmandikku sisemajanduse koguproduktist,» tõdes minister.

„Ma saan aru ka Tallinna juhtidest, kel oleks lihtsam asju ajada Vabaduse väljaku naaberkabinetis kui poole tosina naabriga, kellest igaühel on oma huvid. Aga poole Eesti suurune Suur-Tallinn pole Eesti tasakaaluka arendamise huvides," ütles Kiisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles