Keskerakonna kompromiss: pealinna tulgu üks valimisringkond

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik riigikogu kõnepuldis.
Ain Seppik riigikogu kõnepuldis. Foto: Toomas Huik

Keskfraktsiooni aseesimees Ain Seppik tegi täna riigikogus ettepaneku moodustada kohaliku omavalitsuse valimisteks Tallinnas üks valmisringkond, muud küsimused, nagu linnaosade säilimine, jäägu linnavolikogu otsustada.


«Tegime ettepaneku moodustada üks valimisringkond ja lasta Tallinnal muid oma sisemisi küsimusi, milleks on ka linnaosad, otsustada iseseisvalt ja autonoomselt nagu see on kohaliku omavalituse hartas ettenähtud,»ütles Ain Seppik Postimees.ee'le.

Ta lisas, et linnaosade moodustamine on volikogu ainupädevuses ja nende ettepanek on see nii ka jätta, mitte siduda neid valimisringkondadega.

Seppiku sõnul on ta kompromissettepanekust rääkinud teiste erakondadega, kes seda ilmselt ei toeta. «Nad arvavad, et see annab väga suuri eeliseid Keskerakonnale, kuigi ma nii ei arva,» ütles Seppik.

Tema sõnul oleks aga Rahvaliidule samuti üks valimisringkond soodsam.Kuna me valime Tallinna volikogu, mitte Kristiine või Pirita oma, siis ma tahaksin küll, et ma saaksin valida neid inimesi, keda ma tahan Tallinna volikokku,» selgitas ta.

Tõeline põhjus

Ain Seppik tegi lõpuks avalikuks selle, mis oli niigi teada - Tallinna haldusreformi tahab Keskerakond teha vaid parteilise kasu eesmärgil ehk oma võimu kindlustamiseks Tallinnas, kirjutab oma blogis Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus.

Pentuse kinnitusel ütles Seppik välja, et nn. haldusreform pole olnud Tallinna linnajuhtide jaoks kunagi eesmärk, nagu pole olnud eesmärk kulude kokkuhoid. Küsimus on olnud puhtalt oma võimu kindlustamises ja parteilises kasus.

Seadusemuudatuse sisu

Põhiseaduskomisjon lisas esmaspäeval soolise võrdõiguslikkuse seaduse, avaliku teenistuse seaduse ja töölepingu seaduse eelnõusse muudatuse, mille kohaselt ei saa volikogu likvideerida osavalda või linnaosa ega muuta nende piire korraliste kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste aastal, välja arvatud kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemisel või jagunemisel.

Eelnõu sätestab samuti, et üle 300 000 elanikuga kohaliku omavalitsuse üksuses moodustab volikogu kaheksa valimisringkonda, määratledes täpsemalt ka valmisringkondade moodustamise Tallinnas.

Eelnõu sätestab, et kui Tallinnas ei ole linnaosasid moodustatud, moodustatakse valimisringkonnad viimaste valimiste ajal kehtinud jaotuse järgi. Sellega on Tallinnas kaheksa valimisringkonda: Haabersti, Kesklinn, Kristiine, Lasnamäe, Mustamäe, Nõmme, Pirita ja Põhja-Tallinn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles