Rahvapidu lennusadamas

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Luust ja lihast läbilõikavast tuulest hoolimata meenutas Tallinna lennusadam laulupidu, rahvast aina tuli ja tuli ning isegi see, et vesilennukite angaari sissepääsemiseks tuleb järjekorras oodata ei heidutanud inimesi. Muuseumi aga iseloomustasid inimesed sõnadega «vägev, äge, kihvt, mõnus».

Ligi veerand tundi lõikava tuule käes sissepääsemist oodanud Irina Kaasiku sõnul tuli ta meremuuseumi, et lastele vanu laevu näidata. «Tahtsin näha, kas see on nii huvitav kui Norras olev Frami muuseum,» ütles ta. Kui pool tundi hiljem taas muuseumis kokku saime, siis jagus naisel nähtu iseloomustamiseks vaid kiidusõnu. Temaga kaasas olnud nelja-aastane Artjom aga ütles, et talle  «meeldivad väga puust laevad ja kõik teised laevad ka» ning vähemalt täna kinnitas poiss, et tulevikus saab temast meremees.

Meremuuseumi kiitis ka endine kaitseväe juhataja, kindral Ants Laaneots, kes tunnistas, et kuigi on seal juba teist korda, plaanib ta taas tagasi tulla. «Käisin eile avamisel, performance oli vägev, aga rahvast oli palju ja hästi ei saanud vaadata,» rääkis Laaneots. Täna külastas ta muuseumi koos Lennart Meri konverentsi teiste külalistega. «Aga ma olen kindel, et tulen siia kindlasti tagasi, et saaks rahulikult vaadata, ja lapselapsed võtan ka kaasa,» lubas ta.

Brüsselis elav Heather Grabbe tuli meremuuseumi koos oma viie- ja seitsmeaastaste tütardega. Ta kiitis meremuuseumi lahendust, kus ekspositsiooni on võimalik vaadata mitmel tasapinnal ning näha asju eri vaatenurkadest, ka aitab selline lahendus lastel mõista, kuidas alused liiguvad. Mis aga vanaaegset mütsi ja ohvitseri jakki pähe proovinud viieaastasele Allegrale meeldis, ei õnnestunudki teada saada, sest tüdruk oli nõus paigal püsima vaid sel hetkel, kui ema teda pildistas. Seejärel aga kibeles tüdruk edasi, sest hoolimata sellest, et nad olid muuseumis olnud juba tund aega, oli üksjagu asju siiani vaatamata.

Enam kui tund aega meremuuseumi uudistanud 44-aastane Alla Salusoo aga lubas, et enne koju ei lähe, kui nii sees kui väljas on kõik äranähtud. «Kuueks- seitsmeks tahaks koju jõuda, aga kui selleks ajaks ei jõua, eks oleme siis kauem,» lubas poole ühe paiku muuseumi jõudnud naine, kes ootas koos perega pikas järjekorras, et allveelaev Lembitusse pääseda. Pool tundi olid nad juba oodanud ning silma järgi hinnates ilmselt teist sama palju tuli sellel perel allveelaeva pääsemist oodata.

«Muidu on vägev, aga rahvast on palju,» tõdes 57-aastane Kalju Parm. Just pika järjekorra tõttu loobuski ta Lembitu külastamisest. Küll aga soovitas ta kindlasti vaatama minna kollases allveelaevas näidatavat Peeter Volkonski filmi, mis olevat väga vahva.

Äsja avatud muuseumi oli koos abikaasa Tõnu ja kolme pojaga vaatama tulnud Triin Paarmaa. «Siin on väga põnev, kõik on hästi läbimõeldud, väga huvitavad on valguse- ja värvimängud,» kiitis ta väljapanekut. Seitsmeaastane Tristan oli meremuuseumis esimest korda ja seninähtust meeldis talle kõige enam allveelaev. Aga ka tema ei soostunud pikemalt rääkima, sest ajakirjaniku küsimustele vastamisest märksa huvitavam oli koos noorema venna Jasperiga järjekordset interaktiivset tahvlit uurida. Paarmaade pere lubas tagasi tulla juba homme, siis on neil plaanis vaadata väliekspositsiooni ning minna päikeseloojangul kogu perega kuunar Kaijsamooriga merele sõitma. «Aga siia tahaks ka tagasi tulla, kui rahvast on vähem,» sõnas pereema.

Vanaaegsete vormide ja mütside juures pidas korda ja aitas külalistel endast pilti teha Saaremaalt tulnud vabatahtlik Keitlin. Orissaare gümnaasiumis õppiv 13-aastane tüdruk tunnistas, et hoolimata suurest rahvamassist polegi tal nii palju tööd, kui ta arvas, sest enamik teeb pilti isikliku fotoaparaadiga, mitte ei kasuta muuseumis pakutavat võimalust, mis pildi meile saadab.

Vabatahtlikuks sattus tüdruk aga tänu koolis toimunud giidiõppele. Sel suvel hakkab ta koos oma kaaslastega Saaremaal Maasi ordulinnus huvilistele tutvustama, aga kuulus Maasilinna laev ongi osa meremuuseumi väljapanekust.

Muuseumile endale oli tüdruk jõudnud juba tiiru peale teha ning see meeldis talle väga. «Ma olen väga rahul, siin on hästi huvitav,» kiitis ta oma päeva Tallinnas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles