Mupo maksis ebaseaduslikult vallandatud ametnikele üle 50 000 euro

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalpolitsei auto.
Munitsipaalpolitsei auto. Foto: Toomas Huik

Kohus tunnistas kolme eelmise aasta veebruaris vallandatud Tallinna munitsipaalpolitsei ametniku vallandamiskäskkirjad kehtetuks ning mõistis neile välja saamata jäänud palga, kokku 51 865 eurot.


Mupo juhataja Monica Rand vabastas tookord ametist oma asetäitja Kalmer Filatovi, menetlusosakonna juhataja Margit Teino ja sisekontrolöri, sest ametnikud keeldusid Vabaduse väljaku kõrval oleva Laari Kohviku vastu väärteomenetlust alustamast. Küsimus oli selles, kas Kaarli puiestee ääres asuva kohviku Mosaic ukse kohal olnud silt Laari Kohvik kvalifitseerus valimiseelsel ajal keelatud valimisreklaamiks või mitte. Ametnikud leidsid pärast spetsialistidega konsulteerimist, et kõik on seaduslik.

Ametlikuks põhjuseks toodi «teenistuskohustuste mittenõuetekohane täitmine ning vääritu tegu, mis on vastuolus ametnikule esitatavate eetiliste nõuetega ning diskrediteerib ametnikku ja ametiasutust». Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et ametnikud olid jätnud oma majanduslike huvide deklaratsioonidesse märkimata neile kuuluva OÜ Õiguskoda osakute omamise.

Vallandatud ametnikud esitasid kohtusse kaebused, Teino ja Filatovi kohtuasjad ühendati ning eelmise aasta 7. detsembril kinnitas kohus nende ja mupo vahelise kompromissi. «Kompromiss seisnes selles, et mupo tunnistas kehtetuks nende vabastamise käskkirjad algusest peale, lõpetas teenistussuhte alates kompromissi kinnitamise ajast 01.12.2011 ja nad lahkusid teenistusest omal soovil. Neile mõlemale maksti välja saamatajäänud palk - Teino brutosumma oli 15 115 eurot ning Filatovi brutosumma oli 19 182 eurot,» selgitas sisekontrolör.

Lisaks hüvitas mupo nende poolt esitatud moraalse kahju avalduste eest tasutud riigilõivude eest kokku 319 eurot. Moraalse kahju tekitamise nõudest loobumise üheks tingimuseks oli see, et mupo teatab ka ajakirjanduses, et meedias avaldatud informatsioon ebaeetilise äri ja vääritu teo kohta ei leidnud kinnitust ning seetõttu on mupo käskkirjad tühistatud. Teino ja Filatov ei soovinud enam teenistust mupos jätkata.

Sisekontrolöriga sõlmis mupo kompromissi 2. aprillil. «Kompromissi tulemusel tühistati minu vabastamise käskkiri algusest peale, minu teenistussuhe lõppes 2. aprillil 2012 ning mulle maksti välja aastapalk, brutosummana 17 568 eurot,» ütles sisekontrolör.

Kokku pidi mupo maksma ekstöötajatele 51 865 eurot, sellelt summalt pidi amet tasuma ka 33 protsenti sotsiaalmaksu, kuna palka muudmoodi välja maksta ei saa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles