Tallinna juhid tutvustasid linnaosavalitsustele haldusreformi kava

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLMPM03: HÄÄLETUS :TALLINN, EESTI, 16FEB09.
Tallinna linnaosavalitsuste kaotamise teemaline rahvahääletus Tallinna linnavalitsuse infosaalis. Pildil ESTER KIHNO (82)
mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
TLMPM03: HÄÄLETUS :TALLINN, EESTI, 16FEB09. Tallinna linnaosavalitsuste kaotamise teemaline rahvahääletus Tallinna linnavalitsuse infosaalis. Pildil ESTER KIHNO (82) mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna Lindakivi keskuses toimunud koosolekul tutvustasid Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, linnapea Edgar Savisaar ja linnasekretär Toomas Sepp linnaosavalitsuste ametnikele käimasoleva Tallinna haldusreformi kava.


Esinejate sõnul kuhugi ei kao ei Nõmme, Lasnamäe ega teised piirkonnad, küll aga kaob linnaosade politiseeritud juhtimine ning linna poolt pakutavad teenused tuuakse linlastele piirkonniti lähemale, teatas Raepress.

Esinejad märkisid, et praegusel halduskogul on juristide hinnangul ekslik nimetus, kuna nendel pole õigust välja anda haldusakte. Halduskogud saavad oma tegevusele
vastavama nimetuse «nõukoda» ja nende rolliks saab piirkondliku ameti nõustamine. Nõukoja koosseisus on antud piirkonna ärksamad valitud inimesed olles sellega
ühtlasi piirkonna identiteedi kandjaks.

Linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti sõnul on haldusreformi läbiviimise vajalikkusest Tallinnas räägitud juba viimased 10 aastat.

«Kõige aktiivsemalt ajasid seda joont omal ajal volikogu esimees Rein Voog ja linnapea Jüri Mõis. Aga ka meie viimases koalitsioonivalitsuses oli just Reformierakond seda meelt, et linnaosadega tuleks midagi ette võtta,» sõnas Vitsut.

Vitsuti sõnul tuleb üle vaadata funktsioonid, mis on ametite ja linnaosade vahel dubleeritud. Näiteks paar aastat tagasi korrastati Raepressi teatel reklaamimaksu kogumist. Kui varem tehti seda igas linnasoas eraldi, siis pärast selle funktsiooni Ettevõtlusametisse üle toomist on linnakassa sellest võitnud umbes 10 miljonit krooni.

«Tahame linnaelanikku teenindada seal, kus ta elab, me mitte ei valitse enam selles piirkonnas, vaid teenindame. Kohaliku omavalitsuse seaduse kohaselt on linnaosade
moodustamise ja ärakaotamise õigus kohaliku volikogu ainupädevuses,» märkis Vitsut.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on viimasel ajal mitmel erineval moel pöördutud tallinlaste poole, püüdes neid linnavolikogu algatatud haldusreformi suhtes eksitada
ning hirmutada. «Kahjuks on levitatud valeinfot. Haldusreformi tulemusel ei kao kuhugi Tallinna ajaloolised piirkonnad. Nõmme jääb ikka Nõmmeks, Pirita jääb Piritaks ja Mustamäe jääb Mustamäeks. Haldusreformist Tallinn vaid võidab,» kinnitas Savisaar.

Koosolijad tundsid lisaks huvi Tallinna finantsseisu üle, mis linnapea sõnul on praegustele oludele vastav, samuti sooviti informatsiooni linnaosade allasutuste koha üle uues struktuuris ning ka võimalike koondamiste üle ja piirkonna sümboolika säilimise kohta.

Linnajuhtide sõnul on haldusreformi algatamise peamiseks põhjuseks kulude kokkuhoid. Kaheksa poliitilise linnaosavalitsuse kaotamise järel Tallinnas hakkavad tegutsema kümme teeninduskeskust, mille ülesanne on pakkuda linnaelanikele samu teenuseid, mida täna pakuvad linnaosavalitsused. Lisaks praegustele linnaosadele, mis saavad nimetuse vastavalt näiteks Nõmme või Mustamäe piirkonnad, moodustatakse Kadrioru ja Ülemiste piirkonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles