Tallinna Vanasadamast plaanitakse tõmbekeskus kujundada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: Tallinna Sadam

Tallinna Sadama kinnisvara ärisuunajuhi Ahto Aderi sõnul ei peaks Vanasadam jääma kohaks, kuhu tullakse vaid selleks, et laevale minna. Eesmärk on laevade teenindamisega mitte seotud alad ümber kujundada, nii et seal leiduks inimestele huvitavat tegevust ja neil oleks seal meeldiv viibida.

Üks suurem ümberkujundatav ala asub Vanasadama loodekai ümbruses. Praegu on seal kruiisilaevade kai, kuid tõenäoliselt juba sügisel algab samas lähedal ka teise kai ehitus. Laevade sildumiskoht peaks valmima järgmise aasta suve lõpuks, aga kasutusse saab selle võtta alles 2014. aasta suvehooajal.

Kruiisilaevade kai lähedal asub kaubatänav, mida peab OÜ Eesti Suveniirid. Võrreldes mõne aasta taguse ajaga on ala põhjalikult muutunud – sinna on ehitatud kenad müügikohad, mida ei ole vaja talveks kokku korjata ja minema vedada. Samas asub ka kinnine paviljon, kust saab hankida turismiinfot ning osta kohalikke suveniire ja kodumaiseid toiduaineid. Töötab ka kohvik koos väliterrassiga ja postkontor.

«Kaubatänava pidaja leidmiseks korraldasime konkursi ja nõudsime endisest suuremaid investeeringuid,» selgitas Ader. «Seetõttu saimegi tänava, mille kioskid on endisest tugevamad, müüjatele mugavamad ja ostjatele sümpaatsemad.»

Loodekai ja linnahalli vahele jääb Tallinna Sadamale kuuluv ala, mis praegu seisab tühjalt, kuid nii see kauaks enam ei jää. Aderi sõnul on selle maatükiga seotud nii lühi- kui ka pikaajaline plaan. Esimene neist näeb ette hakata alal korraldama linnarahvale ja ka väliskülalistele meelelahutusliku suunitlusega ettevõtmisi.

Pikaajaline plaan seisneb Aderi sõnul selles, et see maa-alal näeb kümne aasta pärast kindlasti oluliselt teistsugune välja kui praegu. Selleks ajaks on ehk ka linnahall ümber kujundatud.

Admiraliteedi basseini ümbruses käivad praegu viimased kaide remonditööd. Peagi on kogu bassein ümbritsetud ühesuguse sileda äärega. Aderi sõnul on sadamal kavas Sadamaturu hoone ja basseini vahelisel korrastatud alal ka välimüüki korraldama hakata. Tänavu laienes teise väliterrassiga ka restoran City Marina, kuna mullu osutus paik väga populaarseks. Restorani kõrvale tuleb veel üks väiksem kiirsöögikoht.

Admiraliteedi basseini äärde jääv Laeva tänav on kavas ümber kujundada jalakäijate bulvariks, kuhu paigaldatakse uued pingid ja konteinerhaljastus. Aderi sõnul tulevad sinna ka näitusepinnad, kus saab erinevaid väljapanekuid üles panna.

Vanasadama ala üheks pärliks kujuneb kindlasti Lootsi kvartal. Sealsete vanade hoonete kordategijad ja kasutajad on kvartali tõmbenumbriks oleva Kochi Aitade nimelisse söögi-, joogi- ja müügikohta hulga raha investeerinud ning seetõttu paigaldati sinna ka veekahjustuste ärahoidmiseks tehnoloogiliselt keerukas ja võimas pumpade süsteem.

Juba on Vanasadama territooriumil alustatud liikluskorralduse planeerimisega. Eesmärk on teha nii, et sõidukite ja jalakäijate liikumisteed ei ristuks ning kõigil oleks mugav ja lihtne liikuda. Pikemaajalistest plaanidest rääkides ütles Ader, et kui Põhjaväil valmib, siis saavad inimesed mööda rannapromenaadi Kadriorust otse Vanasadamasse kui tulevasse tõmbekeskusesse jalutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles